Отидете към основна версия

3 428 36

Мийте зъбите всяка вечер, съветват учени

  • миене на зъби

Немиенето на зъбите преди лягане се свързва с висок риск от сърдечно-съдови заболявания

Снимкa: Shutterstock

Изследователи от университетската болница в Осака установиха, че пропускането на миене на зъбите преди лягане е свързано с по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания при пациенти на 20 и повече години. Изследването е публикувано в списание Scientific Reports.

Проучването анализира данни от 1675 пациенти, хоспитализирани в Осака. Немиенето на зъбите преди лягане се свързва с висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Като цяло хората, които мият зъбите си сутрин или сутрин и вечер, са имали значително по-малък риск от сърдечни проблеми в сравнение с тези, които изобщо не са миели зъбите си.

Мъжете пропускат вечерното миене четири пъти по-често от жените. Много от тези пациенти споменават, че пият алкохол през нощта, което ги прави твърде уморени, за да си мият зъбите. Общата незаинтересованост към оралната хигиена е друга причина, поради която хората не мият зъбите си вечер и след вечеря.

Учените предполагат, че загубата на зъби поради пародонтоза или кариес влошава ефективността на дъвченето и цялостното здраве, което води до развитие на сърдечни заболявания. В допълнение, дисбалансът в чревните бактерии, дължащ се на орални бактерии или директна инфекция на съдовата и сърдечната тъкан от оралните бактерии, също може да обясни повишения риск от сърдечно-съдови заболявания поради лоша хигиена.

Авторите подчертават, че техните резултати не са приложими за здрави хора, тъй като в изследването участват хоспитализирани пациенти със здравословни проблеми, пише Zdrave.to.

Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 13 гласа.

Свързани новини