5 Юли, 2018 11:46 10 137 8

Стоматолози разбиха основния мит за миенето на зъбите

  • миене на зъби-
  • емайл-
  • стоматолози-
  • мит

Британски специалисти препоръчват да не посягаме към четката веднага след...

Стоматолози разбиха основния мит за миенето на зъбите - 1
Снимка: shutterstock

Много хора с увереност могат да кажат, че зъбите трябва да се мият най-малко два пъти дневно - сутрин и вечер. Но стоматолозите от Великобритания направиха неочаквано твърдение.

Според ново проучване на Асоциацията на зъболекарите във Великобритания, не е нужно да бързате да си измиете зъбите веднага след събуждане или закуска. Ако зъбите се почистват преди сутрешното хранене, те ще станат по-податливи на действието на компонентите, които унищожават емайла.

Ако миете с четка зъбите след закуска, това до голяма степен може да им навреди, тъй като в този случай въздействието върху зъбите е по-силен. Факт е, че на закуска се консумират храни и напитки с високо съдържание на киселина. Ако зъбите са подложени на влиянието ѝ а после започнете енергично да търкате с четката зъбния емайл, той почти няма никакъв шанс да оцелее.

Учените препоръчват след закуска да се изчака най-малко един час, и едва след това да си миете зъбите. Но най-добре е да се провеждат пълни процедури за устна хигиена в следобедните часове и преди да си легнете.

Експертите също така казват, че веднага след миене на зъбите не е нужно да използвате изплакване с вода за уста. Според тях, на препарат за блясък с остатъците от паста за зъби са твърде силен тест за силата на зъбния емайл.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алфа Ромео

    22 2 Отговор
    Може и да съм тъп нещо ама последното изречение не мога да го разбера....

    Коментиран от #3

  • 2 Фанете ми дедовия

    14 9 Отговор
    Знаех си, аз рядко си мия зъбите, 1 път на 2-3 дни и ми са в перфектно състояние но пия много вода с лимон и краставица в нея
  • 3 Фанете ми дедовия

    8 2 Отговор

    До коментар #1 от "Алфа Ромео":

    Паста за зъби и след това вода за зъби (жабуркане с препарат) идва в повече за зъбния емайл
  • 4 Георгиев

    8 3 Отговор
    Миенето, на зъбите, убива полезните бактерии, в устната кухина. Особено преди сън довежда до възпалителни процеси в носоглътката.

    Коментиран от #7

  • 5 Съмняват ме

    19 3 Отговор
    След случая Скрипал на тия нещо не им вярвам...
  • 6 дядо Пею

    11 3 Отговор
    Не си мийте зъбите и ще ви окапят още на 20 години. След това ще си сложите импланти - като на проф. Вучков.
  • 7 32cavities

    9 0 Отговор

    До коментар #4 от "Георгиев":

    Не си мий така зъбите една година и после виж ползите от твоето полезно схващане :)
  • 8 Стоян Иванов

    22 0 Отговор
    Учените от Факултета и Столипиново пък отдавна са доказали вредата от къпането, което рязко подобрява комфорта им при пътуване в градския транспорт- поне на 2 метра от тях никой не сяда.