Майстор - готвач от Република Северна Македония избра Кърджали за своите кулинарни шедьоври, предава БНР.
Близо 20 години Пеце Нешковски е професионален военен, но магията на вкусното готвене започва да го привлича все по-силно. Твърди, че шкембе чорбата, за чието родно място претендират всички балкански народи, е най-вкусна в България. За отношенията между българи и македонци Нешковски казва, че хората от двете страни на границата са едни и същи, но политиците изкуствено ги разделят.
Пеце Нешковски е родом от Прилеп. В Кърджали пристигнал случайно и веднага се влюбил в Родопите. Дори довел и съпругата си тук. Веднага получил предложение за работа като майстор - готвач в известен местен ресторант. Дотолкова е изучил занаята, че вече сам подготвя менютата и представя нови ястия от не толкова познати кухни у нас като мексиканската.
"Занаят се краде", казва Пеце Нешковски пред радиото и се хвали, че е работил с готвачи, учили във Франция. Но не си е представял докъде ще стигне.
В Кърджали за първи път чул за типичните за турската кухня ястия и вече може сам да ги приготвя.
Кулинарят е открил, че на Балканите храната е една и съща, само има друго име и се приготвя по малко различен начин.
Сега майстор - готвачът е в разгара на работата и няма свободно време. Но мечтае за кратка почивка в съседна Гърция. Надеждата му е това да стане наесен, когато приключи туристическият сезон. А дотогава ще продължи да твори своите кулинарни шедьоври. Които, оказва се, събират в едно балканските вкусове.