Отидете към основна версия

1 676 14

Футурологът д-р Мариана Тодорова: Изкуственият интелект вече може да разкодира мисъл

  • д-р мариана тодорова-
  • футуролог-
  • изкуствен интелект

Тя отбеляза, че има създаден изкуствен интелект, който е свързан с ядрено-магнитен резонанс и вече се правят опити от изследователи да транслират мисъл като външно съдържание

Изкуственият интелект може да разкодира мисъл, ако има достатъчно данни - какво и как прави. Това каза в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус" футурологът доц. д-р Мариана Тодорова.

Тя отбеляза, че има създаден изкуствен интелект, който е свързан с ядрено-магнитен резонанс и вече се правят опити от изследователи да транслират мисъл като външно съдържание. Доц. д-р Тодорова уточни, че става въпрос за хора, които са получили инфаркт, инсулт или имат друг тип дисфункционалности и не могат да комуникират с околния свят: "Един човек, който не може да говори след претърпян инсулт си е помислил, че не е имал възможност да възобнови шофьорската си книжка. Описанието, което ИИ е дал е, че човекът няма в момента шофьорска книжка. Този резултат е много близък като текстуално съдържание".

Водещата на предаването Ива Дойчинова отбеляза, че и тази година водещият университет е Масачузетски технологичен институт (Massachusetts Institute of Technology, по-известен със съкращението MIT), където има вече технология, която да създава холограми в реално време.

"Те правят т.нар. тензорна холограма. MIT в зависимост от това какви партньорства сключи, може да подобри концепцията за тези мета вселени на Facebook и на други конкурентни компании", допълни доц. д-р Мариана Тодорова. Футурологът каза още, че по този начин се създава смесената и удължена виртуална реалност.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 9 гласа.

Свързани новини