Отидете към основна версия

1 720 4

Диетолог посочи как правилно да мием плодовете

  • плодове-
  • зеленчуци-
  • измиване-
  • миене-
  • накисване-
  • хигиена

Важна стъпка от хубавото измиване на плодовете е накисването им във вода

Снимка: Shutterstock

Процесът на отглеждане и транспортиране на плодовете може да доведе до задържане на вредни вещества и замърсители по повърхността им, затова е необходимо да ги измиете добре преди ядене. Диетологът Наталия Нефедова обясни оптималните методи за тази процедура в ефира на радио Спутник.

Експертът подчерта, че първата стъпка е плодовете да се накиснат. Важно е да се отбележи, че измиването може да се извърши без използване на миещи препарати или сапун, докато накисването помага за по-ефективно освобождаване от замърсяванията.

Наталия Нефедова препоръчва плодовете да се накисват във вода за около 30 минути, след което да се изплакнат добре под течаща вода. След това можете да ги избършете с кърпа или салфетка. Тази последователност помага да се отстранят всички възможни нежелани вещества и бактерии от повърхността.

Лекарят не съветва да използвате сапун за измиване на плодовете, тъй като повърхността на плодовете може да абсорбира химикали. Консумирането на измити по този начин плодове може да увеличи риска от хранително отравяне.

При бананите и цитрусовите плодове обаче сапунът може да се използва, тъй като корите им задължително се обелват преди консумация. Въпреки това за тези плодове също се препоръчва да се ограничите до накисване, пише Рамблер.

Поставете оценка:
Оценка 2.9 от 7 гласа.

Свързани новини