Отидете към основна версия

1 904 36

Забраниха на транссексуални жени да се състезават в турнири по шах само за жени

  • шах-
  • международна федерация-
  • транссексуални-
  • жени

Защо шахът изобщо е разделен по пол?

Снимкa: Shutterstock

Неотдавнашното решение на Международната федерация по шах да забрани на транссексуални жени да се състезават в турнири по шах само за жени предизвика критики от мнозина, както и повдига въпроси защо шахът изобщо е разделен по пол.

В актуализация на своя наръчник тази седмица Международната федерация по шах, обяви, че "в случай, че полът е променен от мъжки на женски, играчът няма право да участва в официални събития за жени до вземане на следващо решение на организацията".

Темата за транссексуалните жени, които се състезават в женските спортове, предизвика полемика и в Световната управляваща плувна организация, която наскоро обяви, че на транссексуалните жени е забранено да се състезават в състезания само за жени

Въпреки забраната транссексуалните жени да се състезават в шахматната категория само за жени, актуализираният наръчник на FIDE отбелязва, че "Няма ограничения за игра в откритата секция за лице, което е променило пола си". Според уебсайта на FIDE в момента има отворена категория, в която мъже и жени могат да се състезават един срещу друг.

В изявление до Newsweek след публикуването на актуализирания наръчник, говорител на FIDE каза:

"Липсата на такива разпоредби предизвика двусмислие и следователно беше необходим установен ред, за да се осигури правото на транссексуалните играчи да бъдат правилно представени в официалния регистър на FIDE. Всички по-нататъшни решения, свързани с допускането на играчите до официални турнири на FIDE за жени, изискват по-задълбочен анализ, който ще бъде направен, и допълнителни решения, взети от Съвета. Междувременно на транссексуалните играчи е разрешено да участват в отворената секция на официалния шах на FIDE турнири", се казва в изявлението.

Пред The Washington Post тази седмица Ричард Прингъл, професор по социология и образование в университета Монаш в Австралия, заяви, че актуализираният наръчник от FIDE "предполага, че мъжете са по някакъв начин стратегически по-добри", тъй като "няма това физическо измерение в шаха, това е стратегическа игра."

Въпреки че не е ясно защо точно шахматните турнири имат отделна категория за жени, някои спекулират, че това се дължи на голямата разлика в броя на състезаващите се мъже спрямо броя на жените.

Според Washington Post през 2019 г. само 14,6% от шахматистите в САЩ са били жени, а през 2020 г. сред 1600 гросмайстори по шах само 37 са жени.

През 2020 г. новинарският бюлетин The Conversation публикува статия, в която се посочва, че "логично и в действителност по-малката база от жени означава по-малко жени, отколкото мъже в горната част на списъка с шахматни рейтинги, както установи едно проучване. Предлагането на случайни турнири само за жени може направи шаха по-привлекателен за момичетата и жените."

В публикация в Twitter, Националният център за равенство на транссексуалните лица критикува неотдавнашното решение на FIDE, като казва: "Това е толкова обидно за цис жени, за транс жените и за самата игра. Предполага се, че цис жените не биха могли да бъдат конкуренти с цис мъже - и разчитат на невежи анти-транс идеи."

Цисджендър се отнася до хора, които се идентифицират с пола, който им е определен при раждането, и е антоним на трансджендър.

Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 21 гласа.

Свързани новини