Last news in Fakti

19 Август, 2023 15:13 1 888 36

Забраниха на транссексуални жени да се състезават в турнири по шах само за жени

  • шах-
  • международна федерация-
  • транссексуални-
  • жени

Защо шахът изобщо е разделен по пол?

Забраниха на транссексуални жени да се състезават в турнири по шах само за жени - 1
Снимкa: Shutterstock

Неотдавнашното решение на Международната федерация по шах да забрани на транссексуални жени да се състезават в турнири по шах само за жени предизвика критики от мнозина, както и повдига въпроси защо шахът изобщо е разделен по пол.

В актуализация на своя наръчник тази седмица Международната федерация по шах, обяви, че "в случай, че полът е променен от мъжки на женски, играчът няма право да участва в официални събития за жени до вземане на следващо решение на организацията".

Темата за транссексуалните жени, които се състезават в женските спортове, предизвика полемика и в Световната управляваща плувна организация, която наскоро обяви, че на транссексуалните жени е забранено да се състезават в състезания само за жени

Въпреки забраната транссексуалните жени да се състезават в шахматната категория само за жени, актуализираният наръчник на FIDE отбелязва, че "Няма ограничения за игра в откритата секция за лице, което е променило пола си". Според уебсайта на FIDE в момента има отворена категория, в която мъже и жени могат да се състезават един срещу друг.

В изявление до Newsweek след публикуването на актуализирания наръчник, говорител на FIDE каза:

"Липсата на такива разпоредби предизвика двусмислие и следователно беше необходим установен ред, за да се осигури правото на транссексуалните играчи да бъдат правилно представени в официалния регистър на FIDE. Всички по-нататъшни решения, свързани с допускането на играчите до официални турнири на FIDE за жени, изискват по-задълбочен анализ, който ще бъде направен, и допълнителни решения, взети от Съвета. Междувременно на транссексуалните играчи е разрешено да участват в отворената секция на официалния шах на FIDE турнири", се казва в изявлението.

Пред The Washington Post тази седмица Ричард Прингъл, професор по социология и образование в университета Монаш в Австралия, заяви, че актуализираният наръчник от FIDE "предполага, че мъжете са по някакъв начин стратегически по-добри", тъй като "няма това физическо измерение в шаха, това е стратегическа игра."

Въпреки че не е ясно защо точно шахматните турнири имат отделна категория за жени, някои спекулират, че това се дължи на голямата разлика в броя на състезаващите се мъже спрямо броя на жените.

Според Washington Post през 2019 г. само 14,6% от шахматистите в САЩ са били жени, а през 2020 г. сред 1600 гросмайстори по шах само 37 са жени.

През 2020 г. новинарският бюлетин The Conversation публикува статия, в която се посочва, че "логично и в действителност по-малката база от жени означава по-малко жени, отколкото мъже в горната част на списъка с шахматни рейтинги, както установи едно проучване. Предлагането на случайни турнири само за жени може направи шаха по-привлекателен за момичетата и жените."

В публикация в Twitter, Националният център за равенство на транссексуалните лица критикува неотдавнашното решение на FIDE, като казва: "Това е толкова обидно за цис жени, за транс жените и за самата игра. Предполага се, че цис жените не биха могли да бъдат конкуренти с цис мъже - и разчитат на невежи анти-транс идеи."

Цисджендър се отнася до хора, които се идентифицират с пола, който им е определен при раждането, и е антоним на трансджендър.


Поставете оценка:
Оценка 4.9 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Умен ход

    21 2 Отговор
    Шампионат за мъже, шампионат за жени и шампионат за по-средата, само билети да купува тълпата, и да пада парата!
  • 2 Гогог

    37 1 Отговор
    В живота има два пола жена и мъж всичко друго е побъркана американска психика 4446

    Коментиран от #28

  • 3 д-р Хаус

    31 2 Отговор
    Нима наистина авторката не знае защо има разделение на мъжки и женски категории в шахмата?! Много зле за нея! Ами по същата причина по която са разделени почти всички спортове. Мъжкото и женското тяло са различни, в това число и мозъка. Различната структура на мозъка и начините за вземане на решения за аналитични разсъждения и пр. са доказани безспорно и те дават решаващо предимство на мъжете. Погледнете т.нар. ЕЛО коефициенти при жените и мъжете и ще видито голямата разлика между първите. Само сестрите Полгар на времето се опитаха да се състезават в мъжки турнири, но нямаха кой знае какъв успех. Така че, нека не откриваме топлата вода. И без това в САЩ вече транджендърите почти унищожиха други женски спортове - бягане ,плуване и пр., след като ги пуснаха да се състезават. Скоро ще унищожат и останалите сопртове, ако продължават да ги пускат наравно с жените

    Коментиран от #36

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 С което доказаха

    21 4 Отговор
    Че мъжкият мозък превъзхожда женския в този спорт.

    Коментиран от #33

  • 7 Много лошо

    13 2 Отговор
    И за малцинствата също трябва да има забрана.

    Коментиран от #30

  • 8 Сандо

    25 0 Отговор
    Да си организират Олимпийски игри на многополовите и да си затварят човките!И интересно:все се тикат при жените да участва,ами да отидат с мъже да се борят или да вдигат щанги,да ги видим тогава /за бокс и ММА не смея да им препоръчам/.
  • 9 Настопроценти

    26 0 Отговор
    Правилно са направили. В женски спортове трябва да се състезават само жени. Толкоз.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Джендърята

    23 0 Отговор
    Триполовите да си организират сами турнири, защо искат от нормалните да им търсят финансиране и построяване на зали за турнири. Да се оправят сами и да не зависят от нормалните жени и мъже.
  • 12 При това положение

    19 1 Отговор
    транссодомитите коя тоалетна ползват? Мъжката или женската?
  • 13 А ЗАЩО ШАХ...

    5 9 Отговор
    СЕ ВОДИ В ГРАФА. СПОРТ,🤔
    МИ СЛОЖЕТЕ И РОТАТИВКИ
    И РУЛЕТКАТА В ТАЯ ГРАФА,☝
    И И..САНТАСЕ И „ЧЕРЕН ПЕТЪР„....

    Коментиран от #35

  • 14 в кратце

    2 15 Отговор
    Шахът не е спорт,а е само игра на маса. При него няма физически усилия и покриване на времеви или силови рекорди.

    Коментиран от #19, #20

  • 15 Кую

    12 0 Отговор
    Първо да проверяват ръчно дали носят пешки във гащите.

    Коментиран от #25

  • 16 Студопор

    12 0 Отговор
    Дори религията е разделена на полове. Вижте исляма - защо жените ги забулват, а мъжете не? Кажете на Ахмед, че жена му има права и не трябва да се забулват, да видите как ще се изсмее. И? Някой вижда ли проблем там?
    За бокса и ММА какво има да се каже? Може ли мъж в тялото на жена да блъска в главата жена? Това е да платиш да гледаш как мъж бие жена. Като толкова искат да са равни, да си направят лига за транс сексуални и да не допускат други. Ще е забавно. Яко фрийк шоу по Евроспорта.
  • 17 8888

    14 0 Отговор
    Правилно! Както има параолимпийски и др. подобни игри, така да има и транс игри. И там който, когото докопа...
  • 18 Алфа херинга

    14 0 Отговор
    Какво значи точно трансджендър и защо това нещо се приравнява на жена?

    Коментиран от #22

  • 19 8888

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "в кратце":

    Ми що и той е разделен на мъже и жени? Веднага спретвайте протест за унисекс.
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 4 Отговор

    До коментар #14 от "в кратце":

    Шахмата на състезателно ниво е много тежък спорт,ганчоовць!За да играеш с пълна концентрация 5часа и после да анализираш,ако имаш отложена ти трябва физическа подготовка.Това,което въведох като новинка е кросове и щанги.докато местех активно това го правех през ден.Когато играех бе разрешено тютюнопушенето.....Със Спиро имам няколко дълги ендшпила получени от Каро-Кански построения....През това време той изпушва за 40хода ,около 2 кутии цигари.....как се търпи..на един турнир гросмайсторски мисля във Варна,започна да се прокрадва....срещу пушенето,но си спомням ерджангъла,за вас е Ерменков,който каза ...И мен не ми харесва цвета на панталонът ти,но не те карам да го събуваш.Шахмата е Спорт, Наука ,Изкуство,когато го играят такива като мен!

    Коментиран от #21

  • 21 Грую

    7 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    А сега след 10 минути, като си прочетеш отново коментара, интересно дали ти самият ще разбереш какво си искал да кажеш и ако да, да вземеш да ни преведеш с няколко по-прости думи!
  • 22 Уса

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Алфа херинга":

    Защото е откачено по цялата си глава.През трансжендърите се опитват да прекарат по-леки закони срещу педофилите и накрая да бъдат признати за мъченици.Трансовете са на гърба на гейовете а педофилите на гърба на трансовете.Повечето трансове са престъпници и скопяването е алтрнатива да изкарат пари в името на мръсната политика и бизнес
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 3 Отговор
    Как да разбереш,че Шахмата е тежък физически спорт,като ти никога не си играл състезателно????След един турнир се отслабва до 3-5кг.Имаш Психическо натоварване ,а то те разяжда,когато нямаш психическо такова!Затова едно време вместо спор се пиеше алкохол от повечето играчи.Как да разбереш като ти не знаеш нищо???????
  • 25 Както

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Кую":

    са проверявали дали ставаш за папа - стол с дупка .
  • 26 Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.

    8 1 Отговор
    Не съм съгласен да има състезания само за мъже и само за жени.
    Ами останалите 36 пола, или бяха повече, какво да правят горките...

    Коментиран от #29

  • 27 Ще се сетите!

    9 0 Отговор
    Браво! Нека това да стане задължително правило за всички спортове.
    За забрана в спорта и не само в спорта, на всички тези фалшиви полове и ненормални, психично отклонени индивиди. Като нямат поле за изява няма да се правят на такива, каквито не са!
  • 28 Това, кето ти е ковнало минусчето,

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "Гогог":

    какъв ли коефициент ЕЛО има? Или просто е по-лабаво у подгърбието🤔😏?
  • 29 Достатъчно, падни за 20

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "Бойкот на алчния сайт О.Л.Х.":

    Да не се правят на такива, каквито не са. Пълни забрани за такива навсякъде.
    Иначе се изопачваме, като общество.
  • 30 Щото те "малцинствата"

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Много лошо":

    са цъфнали и вързали в шаха?
  • 31 Леля Гошо

    8 0 Отговор
    Ако турнирите не са отделно за мъже и за жени все по малко момичета ще се насочат към шахмата.
  • 32 Българин

    7 0 Отговор
    Защото спортът е за мъжи и за жени.Тук средно положение няма.
  • 33 4 "гросмайсторки" -

    7 0 Отговор

    До коментар #6 от "С което доказаха":

    такива не в шаха, а в най-древния "спорт", вероятно, не споделят това мнение;-)...
  • 34 "Трансмъже", "цисмъже"🤔...

    3 0 Отговор
    Такива има само в нездравите "мисли" на индивиди, които през миналия век щяха да прекарат дните си в специализирани в определена област болнични заведения.
  • 35 ТИ КЪДЕ СИ "ГРОСМАЙСТОР" -

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "А ЗАЩО ШАХ...":

    на ротативките или у сантасето? Ми пробвай се и в шаха тогиз и пак се обади;-)!
  • 36 Отговор

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "д-р Хаус":

    Има същата идея за пост, но Вие така добре сте го обяснили. Както във физиката, така и в начина на мислене мозъка на двата пола са много различни и това е научно доказвано многократно и за физиката да не говорим.