Отидете към основна версия

1 623 16

Японски астрофизик смята изкуствения интелект за "прехвален"

  • мичио каку-
  • астрофизик-
  • изкуствен интелект-
  • наука

Според Мичио Каку изкуственият интелект е едно прехвалено “записващо устройство"

Снимка: Shutterstock

Изкуственият интелект е просто едно прехвалено “записващо устройство". Това каза в интервю за CNBC астрофизикът Мичио Каку, който е от малкото учени, които не виждат в изкуствения интелект потенциална заплаха.

Темата коментираха футурологът доц. Мариана Тодорова и водещата Ива Дойчинова в предаването "Сценарий от бъдещето" на Радио "Фокус".

Мичио Каку е американски физик теоретик от японски произход, един от изобретателите на струнната теория. Голям ентусиаст за популяризиране на науката, той е водещ на научни радио- и телевизионни програми, както и автор на множество книги и популярни лекции.

Според Тодорова острото мнение на учения се дължи както на поколенческа разлика, така и на факта, че според него човечеството все още е много над възможностите на изкуствения интелект. "За Каку до момента, в който все още е в нас е ключа за това кое е истинно или не, ние ще превъзхождаме изкуствения интелект. Друг е въпросът, че ние не искаме да държим този ключ и не правим нищо, за да решим този най-съществен проблем във физическия си свят, в медиите", сподели футурологът.

Според нея, хората са доста далече от откриване на критерий за истинност за генеративните езикови модели.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 7 гласа.

Свързани новини