Отидете към основна версия

2 675 7

Рушащата се обсерватория в Благоевград ще бъде преустроена в модерен планетариум

  • обсерватория-
  • благоевград-
  • ремонт-
  • планетариум

От години обсерваторията е заключена, а сградата ѝ се руши въпреки ремонтите

Старата обсерватория в Благоевград, която от години не работи и чиято сграда се руши, ще бъде превърната в модерен планетариум, предава БНР. Това е само част от мащабен проект за развитието на зелените системи в областния център, а парк „ Ловен дом“, който е един от символите на града, ще бъде изходна точка на екопътеката към комплекса „ Памет и вяра“, където е и 33 метровия кръст.

Връщането към живот на Обсерваторията в Благоевград е само част от мащабната идея за възстановяване на парк „Ловен дом“, който е естественото продължение на града към красивия хълм с площ от над 7000 декара, залесен преди десетилетия с уникални дървесни видове.

По-възрастните жители още помнят съботно-неделните танцови забави на специално създадена за това сцена, под звуците на духовия оркестър. По-късно там бе създадена и ботаническа градина, известна като розариума, който продължаваше почти до зоопарка в града.

През 2014 година местната власт вложи около 200 хиляди лева за възстановяване на Ловния дом, вклюючително подмяна на водопровода и осветлението, ремонтиран беше и красивия шадраван. Останаха обаче старите и рушащи се сгради, а обсерваторията си остана заключена с катинар.

"Идеята за превръщането на обсерваторията в модерен планетариум ще бъде финансирана по програмата за трансгранично сътрудничество „България-РСМ“, като проекта на Благоевград беше класиран на първо място, споделя кметът, който е и съпредседател на стратегическия борд на програмата. Това обаче е само началото на голямата идея за опазване и картотекиране на зелените системи в Благоевград, разказа за предаването на БНР "Рано в неделя" кметът Илко Стоянов.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.

Свързани новини