Last news in Fakti

17 Септември, 2023 16:51 2 597 7

Рушащата се обсерватория в Благоевград ще бъде преустроена в модерен планетариум

  • обсерватория-
  • благоевград-
  • ремонт-
  • планетариум

От години обсерваторията е заключена, а сградата ѝ се руши въпреки ремонтите

Старата обсерватория в Благоевград, която от години не работи и чиято сграда се руши, ще бъде превърната в модерен планетариум, предава БНР. Това е само част от мащабен проект за развитието на зелените системи в областния център, а парк „ Ловен дом“, който е един от символите на града, ще бъде изходна точка на екопътеката към комплекса „ Памет и вяра“, където е и 33 метровия кръст.

Връщането към живот на Обсерваторията в Благоевград е само част от мащабната идея за възстановяване на парк „Ловен дом“, който е естественото продължение на града към красивия хълм с площ от над 7000 декара, залесен преди десетилетия с уникални дървесни видове.

По-възрастните жители още помнят съботно-неделните танцови забави на специално създадена за това сцена, под звуците на духовия оркестър. По-късно там бе създадена и ботаническа градина, известна като розариума, който продължаваше почти до зоопарка в града.

През 2014 година местната власт вложи около 200 хиляди лева за възстановяване на Ловния дом, вклюючително подмяна на водопровода и осветлението, ремонтиран беше и красивия шадраван. Останаха обаче старите и рушащи се сгради, а обсерваторията си остана заключена с катинар.

"Идеята за превръщането на обсерваторията в модерен планетариум ще бъде финансирана по програмата за трансгранично сътрудничество „България-РСМ“, като проекта на Благоевград беше класиран на първо място, споделя кметът, който е и съпредседател на стратегическия борд на програмата. Това обаче е само началото на голямата идея за опазване и картотекиране на зелените системи в Благоевград, разказа за предаването на БНР "Рано в неделя" кметът Илко Стоянов.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Факт

    7 0 Отговор
    Ремонтираните за 200 хиляди лева светлини, водопровод и шадраван работеха месец-два и не работят от 9 години. лъжат ни нон стоп
  • 3 Факт

    2 4 Отговор
    Обсерватория там никога не е имало нито телескоп това на покрива е менте тенекия с никаква функция ако изключим жалкия опит да имитира купол на телескоп. "планетариум" ли? щеше да е смешно ако не е трагично. По-добре спортна площадка и да се бутне тази глупост! Да бяха купили поне един Селестрон през годините тия идиоти
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Гост

    1 1 Отговор
    Браво !
  • 6 Псевдоним

    2 1 Отговор
    Сградата е страхотна, дано се поправи.
  • 7 хммм

    1 0 Отговор
    Чалгарчето обира с бурни темпове общината... язък за всички които са му се хванали на "куката".