Отидете към основна версия

3 049 12

Учени съветват да лекуваме някои тежки заболявания с бира

  • бира-
  • лекуване-
  • лечение-
  • заболяване-
  • заболявания

В историята дори туберкулозата е била лекувана с пиво

Снимка: Shutterstock

Може и да ни се струва необичайно, но историята познава няколко известни случая, при които бирата е помагала на хората да се борят с доста сериозни болести. Например, причинителят на холерата вирее във водата, но не може да оцелее в бирата. Това е открито през 19 век от лекаря Джон Сноу, пише zdrave.to.

Затова на хората се препоръчва да пият бира, тъй като по това време тя се смята за по-безопасна за здравето.

С какви други заболявания бирата помага да се борим?

Преди няколко десетки лета специалистите посъветвали пациентите с туберкулоза да пият бира, тъй като напитката, наред с други неща, унищожава патогените на това заболяване. Сега туберкулозата се лекува с по-прогресивни методи.

Немски и чешки лекари препоръчват да се пие бира за облекчаване на пристъпите на кашлица. За да направите това, трябва да използвате жива бира от тъмен ечемик, трябва да я загреете, след това да добавите сурово яйце и мед.

Тази смес е способна да улесни дишането, да засили имунитета и като цяло да облекчи състоянието на болния.

Също така, в болниците в Австрия и Чехия пациентите с уролитиаза често се лекуват с бира. Факт е, че тази напитка е диуретик. Също така се препоръчва да добавите няколко капки лимонов сок към чашата си с бира.

Учените отдавна са установили, че хмелът, по-точно ксантохумолът, който се съдържа в него, има положителен ефект върху човешкото здраве. За целта е проведен експеримент, по време на който изследователите установяват, че бирата може, наред с други неща, да предотврати появата на диабет тип 2.

За това експерименталните мишки първо се хранят с мазна храна и след това им се дава ксантохумол в капсули. И ако ефектът на това вещество върху здравето е положителен, тогава ефектът на етанола върху тялото ни е отрицателен.

Ето защо си струва да се отбележи, че преди да започнете каквото и да било лечение с бира, задължително трябва да се консултирате със специалисти. Също така добре знаем, че прекомерната консумация на алкохол е нездравословна. Днес има много прогресивни методи за лечение на различни заболявания, които са за предпочитание.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.

Свързани новини