Отидете към основна версия

1 336 5

Работници откриха осем мумии от времето на инките в Перу

  • работници-
  • мумии-
  • перу-
  • инките-
  • археологически находки

Археологът Роберто Киспе обясни, че в погребалните вързопи вероятно са на двама възрастни и шестима непълнолетни.

Снимка: Twitter

Работници, разширяващи системата от газопроводи в перуанската столица Лима, откриха осем погребални вързопа от времето на инките, съобщи АП.

По думите на Хесус Бахамонде, археолог от компания „Калида“, която разпространява природния газ в града, разкопките на компанията за проекта за разширяване на системата от газопроводи през последните 19 години са довели до разкриването на повече от 1900 археологически находки, сред които мумии, керамика и текстил. Находките са предимно свързани с гробове на равнинни площи.

Археолозите от компания „Калида“ смятат, че находките принадлежат на културата, наречена Ичма, която е предшествала инките. Ичма се формира около 1100 г. сл. н. е. и се разпростира из долините на днешния град Лима, след което е включена в империята на инките в края на 15 век, казват учените.

Археологът Роберто Киспе обясни, че в погребалните вързопи вероятно са на двама възрастни и шестима непълнолетни.

Археолозите откриха телата до лули за пушене на опиум, ръчно изработени цигари, обувки, китайски карти за игра, перуанска сребърна монета, изсечена през 1898 г., и сертификат за завършен трудов договор, написан на испански и датиран от 1875 г. в асиенда на юг от Лима.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.

Свързани новини