Отидете към основна версия

2 596 17

Тейлър Суифт вече официално е милиардерка

  • тейлър суифт-
  • концерт-
  • милиардер-
  • приходи-
  • турне-
  • eras-
  • eras tour

Турнето на суперзвездата Eras Tour, както и невероятният ѝ успех с кино версията на концерта ѝ донесоха приходи колкото на няколко малки държави

Снимка: БГНЕС/ EPA

Турнето Eras на Тейлър Суифт е генерирало толкова приходи, колкото икономиките на малки държави. Филмовата версия владее боксофиса от две седмици. Очаква се новият запис на деветгодишния ѝ албум 1989 да бъде един от най-продаваните за годината.

Тейлър Суифт, както могат да потвърдят дори най-незаинтересованите наблюдатели на попкултурата, е навсякъде. А в една от най-успешните години в почти двадесетгодишната си кариера тя придоби още по-рядък статут - на милиардер.

Успехът на турнето "Eras" - събитие с размерите на Супербоул, обхванало множество градове, а догодина и континенти, което счупи рекорди, предизвика лудост по отношение на билетите и дори предизвика еквивалент на малко земетресение - според анализ на Bloomberg News е довел до увеличаване на нетното състояние на поп звездата над 1 милиард долара. Тя е един от малкото изпълнители, които са достигнали този статут само благодарение на музиката и изпълненията си, резултат от работа и талант, но също така и от умел маркетинг и улавяне на подходящия момент.

Плодотворното ѝ писане на песни, преговорите около стрийминга и проницателното решение да презапише първите си шест албума ѝ позволиха да постигне огромен финансов успех в момент, когато музикантите загубиха влиянието си в индустрията. Близките взаимоотношения, които е изградила с милионите си запалени фенове, са довели до по-единна демографска група от почти всяка политическа партия, за което свидетелства размяната на гривни с мъниста, вдъхновени от гривните на самата Суифт, превърнала се в универсален ритуал сред посетителите на концертите ѝ.

Компанията Swift Inc. по същество е мултинационален конгломерат с най-преданата клиентска база в света, най-харизматичния изпълнителен директор и значителна икономическа мощ. Според оценки на Bloomberg Economics 53-те концерта на певицата в САЩ тази година са допринесли с 4,3 млрд. долара за брутния вътрешен продукт на страната.

"Освен че е талант на поколенията, Тейлър Суифт е и страхотен икономист", казва Каролин Слоун, икономист по труда в Чикагския университет. "Тейлър има страхотни идеи, способна е да разширява мащаба на идеите си и изглежда доста склонна да поема рискове."

Въпреки че изобилстват оценки на печалбите на Суифт от "Eras Tour", анализът на Блумбърг е консервативен и се основава само на активи и печалби, които могат да бъдат потвърдени или проследени от публично оповестени данни. При изчисленията са взети предвид следните елементи: приблизителната стойност на музикалния ѝ каталог и петте ѝ жилища, както и приходите от стрийминг сделки, продажби на музика, билети за концерти и рекламни стоки.

В изчисленията е отчетено влиянието на данъка върху доходите, разходите за продуциране на турнета и пътувания, както и комисионите, платени на мениджъри и агенти.

Суифт и нейните представители не са отговорили на исканията за коментар.

Предстои да видим какво още предстои на Суифт догодина, имайки предвид, че турнето ѝ продължава в Европа и Азия, където ще изнесе още 89 цели концерта, преди да се завърне в Северна и Южна Америка, където феновете ѝ искат още. Няма да е учудващо, ако догодина по това време Тейлър се нареди сред най-богатите хора в света.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини