Отидете към основна версия

23 082 8

Лесен трик как да приготвите кисело зеле в бидон без да се развали

  • кисело зеле-
  • трик-
  • правила-
  • бидон-
  • зимнина

Следвайки тези правила, дори начинаещи ще се справят перфектно

Снимкa: Shutterstock

Дори и да сте много опитни в приготвянето на кисело зеле за зимата, най-вероятно ви се е случвало то да се развали. За щастие, има един дребен трик и няколко прости правила, с които дори начинаещи ще се справят перфектно.

Според класическата рецепта на 30 килограма зеле се слага един килограм сол. От зелките се отстраняват най-горните листенца, а в корена се правят разрези на кръст. Зелето се поставя на четвъртинки и половинки между целите глави в бидона, за да не мърдат, пише БЛИЦ.

Бидонът се пълни с вода, така че течността да покрие с два пръста зелките. Отгоре се поставя дървена или пластмасова преса. Някои слагат камък или по-голям буркан с вода върху пресата, но при всички положения водата трябва да достига до ръба на бидона. Ако не спазите тази инструкция, киселото зеле ще се развали поради навлизането на въздух.

За да избегнете всички рискове, напълнете голям найлонов плик с вода и го поставете върху зелките в бидона. Този малко известен трик гарантира на 100%, че киселото зеле ще стана чудно преди Коледа и няма да се развали.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 58 гласа.

Свързани новини