Отидете към основна версия

4 433 8

Задушен патладжан с домати и чесън

  • патладжан-
  • домати -
  • чесън

Във Франция например към рецептата добавят малко тиквички и ароматни билки. А гърците леко запържват патладжана, лука и доматите, след което ги пекат под слой от натрошена фета

Снимка: Туитър

Необходими продукти:

700 гр. малки млади патладжани
300 гр. лук
4 скилидки чесън

500 гр. домати
4 стръка магданоз
30-40 мл. растително масло

прясно смлян черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

Измийте патладжаните и ги нарежете на дебели филийки, поръсете ги със сол и ги оставете на стайна температура за 15 минути, за да си пуснат горчивия сос, след което ги подсушете с кухненска хартия.

Обелете лука и го нарежете на полумесеци. Обелете чесъна и го нарежете на ситно. Измитите домати нарежете на филийки. Измийте магданоза, отстранете листата от клонките и го нарежете на ситно.

Загрейте растителното масло в тигана, добавете патладжаните и ги запържете на среден огън от едната страна за 3 минути. Запържете и от другата страна по същия начин, 3 минути, и наредете патладжаните в чиния.

В същия тиган запържете лука и чесъна на среден огън. Добавете доматите и разбъркайте. Пържете на среден огън за 5 минути, след което добавете патладжана и наситнения магданоз.

Подправете със сол и черен пипер, разбъркайте и покрийте тигана с капак. Оставете да покъкри на слаб огън за 7-10 минути.

Сервирайте като отделно ястие или като гарнитура към пиле, месо или риба.

И нещо интересно:

Във Франция например към рецептата добавят малко тиквички и ароматни билки. А гърците леко запържват патладжана, лука и доматите, след което ги пекат под слой от натрошена фета.

У нас пък някои домакини слагат и чушки, което прави вкуса на ястието особено изразителен.

Измислете своя собствена версия или пък използвайте нашата: проста е, достъпна и много вкусна.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 7 гласа.

Свързани новини