Отидете към основна версия

1 838 6

За пръв път голям пътнически самолет кацна на ледена писта в Антарктида (ВИДЕО)

  • бойнг-
  • бойнг 787-
  • дриймлайнър-
  • антарктида-
  • кацане

Боинг 787 може да превозва над 300 пътници

Илюстративна снимка: Shutterstock

Миналата сряда Norse Atlantic Airways приземи Боинг 787 Dreamliner при условия, доста по-различни от обичайните. Дестинацията: Антарктида. Пистата за кацане: "синя ледена писта" с дължина 3000 метра и ширина 60 метра, изваяна единствено от сняг и лед.

Dreamliner-ът кацна на летище "Трол" в сряда малко след 2 ч. сутринта - при ярка слънчева светлина, тъй като в момента в южното полукълбо е лято. Това е първият път, когато Dreamliner - широкофюзелажен самолет, който може да превозва до 330 пътници в зависимост от модела - стига до шестия континент, отбелязва CNN.

Но преди да започнете да търсите възможност да резервирате своя полет до Трол, знайте, че полет N0787 не е бил редовен пътнически маршрут. Сред 45-те пътници са били учени от Норвежкия полярен институт, който е сключил договор за полет, за да превози тях и 12 тона оборудване до изследователската станция "Трол" в Антарктида.

"В духа на изследователската дейност ние сме горди, че имаме пръст в тази важна и уникална мисия. Тя е истинско доказателство за нашите висококвалифицирани и обучени пилоти и екипаж, както и за нашите най-съвременни самолети "Боинг"."

Камила Бреке, директор на Норвежкия полярен институт, заяви, че използването на по-големи самолети е по-устойчив начин за достигане до известния с крехката си природа континент.

"Най-важният аспект е екологичната полза, която можем да постигнем чрез използването на големи и модерни самолети. Това може да помогне за намаляване на общите емисии и екологичния отпечатък в Антарктида", каза тя, като добави: "Кацането на такъв голям самолет открива напълно нови възможности за логистиката в Трол, което също ще допринесе за укрепване на норвежките изследвания в Антарктида."

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 8 гласа.

Свързани новини