Отидете към основна версия

1 389 8

Проучване: Бебетата започват да учат език още в утробата на майка си

  • бебета-
  • език-
  • майчин език-
  • проучване-
  • експерименти

При експерименти изследователите откриха повишена активност в мозъците на новородените, чувайки езика, на който са били изложени най-често в утробата си

Снимка: Shutterstock

Ако сте бъдеща майка, която бърбори много, може да дадете на бебето си предимство, когато проговаря. Това е така, защото ново изследване установи, че ембрионите започват да учат езика, на който говори майката, още преди да се родят, съобщава Мейл онлайн.

При експерименти изследователите откриха повишена активност в мозъците на новородените, чувайки езика, на който са били изложени най-често в утробата си. Проучването не е разгледало кога точно бебетата стават възприемчиви към говоримия език, докато са още в утробата, въпреки че е добре известно, че плодът започва да чува звуци в по-късните етапи на втория триместър и началото на третия. Ето защо бъдещите майки, а и бащите, не трябва да се страхуват да разговарят и дори да говорят директно на бебето си.

По време на наблюдението на мозъчните им вълни изследователите им пускали нежен аудиозапис на класическата детска приказка „Златокоска и трите мечки“. Откъси от приказката били пуснати на три езика - френски (роден език), испански (ритмично подобен на френски непознат език) и английски (ритмично различен непознат език).

Изследователите установили, че след като са слушали родния си език - френски, вместо испански или английски, новородените са показали „засилени невронни осцилации“, които са свързани със способността за обработка на езика. Това предполага, че бебетата вече са били запознати с основния език, на който са им говорили, докато са били в утробата, който според изследователите идва от техните майки, както и от вербалните взаимодействия на майките с други хора.

„Тези резултати предоставят най-убедителните до момента доказателства, че езиковият опит вече формира функционалната организация на мозъка на бебетата, дори преди раждането“, казват учените в заключение.

Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.

Свързани новини