Отидете към основна версия

1 245 7

Жените се извиняват погрешно на работното място, сочи ново проучване

  • жени-
  • мъже-
  • извинение-
  • работа-
  • успех

Извинението по самоуверен, типично мъжки начин носи повече успех за жените в службата

Снимка: Shutterstock

Множество изследвания показват, че жените се извиняват много по-често от мъжете - дори когато не са направили нищо нередно. Сега обаче ново проучване показва, че поне на работното място те се извиняват погрешно.

Според изследване на учени от Университета в Аризона извинението по самоуверен, типично мъжки начин носи повече успех за жените в службата, съобщава Мейл онлайн, предава БТА.

В поредица от четири проучвания изследователите са помолили 800 участници от мъжки и женски пол да оценят серия от различни писмени извинения, написани от реални хора. Участниците са били помолени да преценят доколко искрено според тях е извинението и дали то би ги накарало да работят повече или по-малко с извиняващия се.

Интересно е, че разчупването на половите стереотипи се оказва също толкова полезно и за мъжете.

Представителите на силния пол, които са се извинили "по женски", са били с осем процента по-ефективни.

Мъжете, поднасящи извинения със стереотипно женски език, са били възприемани като хора с по-голяма междуличностна чувствителност, което е повишило усещането за тяхната добронамереност или топлота, казват авторите на изследването.

Д-р Дойл обясни: „Важно е да се спомене, че не установихме мъжете и жените да са „наказани“ за поднасяне на стереотипно извинение. По-скоро те имат полза от това да поднесат контра-стереотипно извинение“.

Следователно, всяко извинение е по-добро от липсата на извинение, казват учените в заключение.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини