Отидете към основна версия

3 770 12

Как да се отървем от мухъла вкъщи?

  • мухъл-
  • плесен-
  • влага-
  • химикали-
  • влажност

Първата стъпка в борбата с мухъла е да установим източника на излишната влага в дома

Снимка: Shutterstock

Ако в дома ни се разпространява плесен и мухъл, без да осъзнаваме, скоро можем да развием симптоми като задух, сърбеж, запушване на носа и други неприятни ефекти върху здравето, предупреди терапевтът Линар Ярулов.

Идеалните условия за размножаването на плесените са влажност и тъмнина, допълва лекарят, цитиран от Рамблер. Той пояснява, че опасните гъбички растат по стените и таваните, както и по дървото и текстилните тъкани, и могат да се появят във всяко помещение, но мухълът е най-разпространен в банята.

"Токсините на плесените могат да предизвикат задух и повишена температура при хора с алергии или астма, като в крайни случаи се налага да се обърне медицинска помощ. Ако мухълът не бъде отстранен, съществува висок риск от обостряне на хронични заболявания, както и от развитие на гъбични инфекции - от увреждане на дихателните пътища до токсични увреждания на стомашно-чревния тракт", казва още Линар Ярулов.

Първата стъпка в борбата с мухъла е да се премахне източникът на излишната влага, съветва терапевтът, като подчертава, че е необходимо редовно да се проветряват помещенията и да се почистват.

Ако мухълът е заел голяма площ или ако опитите за самостоятелното му отстраняване са неуспешни, ще са необходими специални средства на основата на хлор, киселини и калиев перманганат. В особено тежки случаи е необходимо да се обърнете към специалисти, за да не си навредите с токсични средства, заключи лекарят.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.

Свързани новини