Last news in Fakti

28 Ноември, 2023 17:31 3 738 12

Как да се отървем от мухъла вкъщи?

  • мухъл-
  • плесен-
  • влага-
  • химикали-
  • влажност

Първата стъпка в борбата с мухъла е да установим източника на излишната влага в дома

Как да се отървем от мухъла вкъщи? - 1
Снимка: Shutterstock

Ако в дома ни се разпространява плесен и мухъл, без да осъзнаваме, скоро можем да развием симптоми като задух, сърбеж, запушване на носа и други неприятни ефекти върху здравето, предупреди терапевтът Линар Ярулов.

Идеалните условия за размножаването на плесените са влажност и тъмнина, допълва лекарят, цитиран от Рамблер. Той пояснява, че опасните гъбички растат по стените и таваните, както и по дървото и текстилните тъкани, и могат да се появят във всяко помещение, но мухълът е най-разпространен в банята.

"Токсините на плесените могат да предизвикат задух и повишена температура при хора с алергии или астма, като в крайни случаи се налага да се обърне медицинска помощ. Ако мухълът не бъде отстранен, съществува висок риск от обостряне на хронични заболявания, както и от развитие на гъбични инфекции - от увреждане на дихателните пътища до токсични увреждания на стомашно-чревния тракт", казва още Линар Ярулов.

Първата стъпка в борбата с мухъла е да се премахне източникът на излишната влага, съветва терапевтът, като подчертава, че е необходимо редовно да се проветряват помещенията и да се почистват.

Ако мухълът е заел голяма площ или ако опитите за самостоятелното му отстраняване са неуспешни, ще са необходими специални средства на основата на хлор, киселини и калиев перманганат. В особено тежки случаи е необходимо да се обърнете към специалисти, за да не си навредите с токсични средства, заключи лекарят.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Диди катастрофата

    5 1 Отговор
    Даваш му развод, после намираш друг и така....
  • 2 🇧🇬🇪🇺💯

    5 0 Отговор
    Ноо просто купувате Хлорен разтвор за пране и чистене, 1на мярка Хлор към Десет мерки вода със дунапренен валяк нанасяте тънък слой от разтвора на стената, като се стремите да няма течове, излизате навън и оставяте за двадесет и четири часа или докато стената изсъхне, повтаряте, до пълното унищожение на мухала, изчистване стената и боядисвате.
    За да има ефект трябва спрете проникването на вода и влага?!!

    Коментиран от #8

  • 3 🇧🇬🇪🇺💯

    2 2 Отговор
    От мухала може буквално да си умрете, белите дробове или да чувствате с признаци че сте настинал но всъщност това да е реакцията от мухала.
  • 4 Д-р Менгеме

    8 1 Отговор
    А стига бе.... Българските войници, които през войните са яли мухлясал хляб, са оцелели... Останалите умират от холера, туберкулоза и др.
  • 5 🇧🇬🇪🇺💯

    6 6 Отговор
    От мухъл до мухъл има разлика, мухълът на хляба съдържа пеницилинови спори и е антибиотик, мухълът на стената може да те убие буквално зависи какъв е но така или иначе ще ти разкаже играта след време, друг е въпросът че за Ганчо всичкият мухъл “полезен” :(
  • 6 ИМПЕРИАЛИСТ

    1 0 Отговор
    Мухълът вирее върху алкална основа, затова забършете мухълът по стената с разтвор на лимонена киселина...
  • 7 Та Паци

    1 0 Отговор
    ами разведете се
  • 8 Умен по цялата глава

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "🇧🇬🇪🇺💯":

    Влагата не прониква по стени и тавани а се Образува там като Кондензна влага.Когато нямате външна топлоизолация, отрицателните температури отвън охлаждат основно Бетонните плочи и колони ,и влагата от въздуха в стаята се кондензира по охладените повърхности..В тази влага се развива и живее това животно - Мухъла...Решението е - Външна топлоизолация на сградата и после боядисвай или квото се сетиш!!!

    Коментиран от #11

  • 9 Умен по цялата глава

    1 1 Отговор
    А в банята проблема е във вентилатора,който изсмуква влажния въздух след къпане - сменете го с по- мощен и с отделен ключ за лампата,за да работи след като излезете...И се налага подсушаване на душ кабина и фаянсови плочки с кърпа...Иначе по влажните фуги пак ще се завъди Мухъл и ще почернеят...
  • 10 Соваж бейби

    0 0 Отговор
    Най добре слагайте латекс за мухъл и още малко ремонт освежаване да мирише и има вид на ново или не е имало мухъл и продавайте.Отърване няма а който се е набутал с кредит за новите апартаменти бързо строителство си ги отглеждат за постоянно до следващата пролет мазилака.
  • 11 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор

    До коментар #8 от "Умен по цялата глава":

    Умчо, външните стени не са бетонни, дори и при "панелките", а стиропорът или фибранът на външната топлоизолация е преграда за паропреминаването през стените и в резултат влагата е налице.
  • 12 все едно

    4 0 Отговор
    На първо място , трябва да се елиминират всички течове , и предпоставки за течове . Водата е хитро нещо , и много сгради текат , или натаяват с капилярни влаги , или затворени влаги без самите собственици да предполагат. Тераси , терасовидни покриви като правило са 85% лошо изпълнени . Просто липсват нужните кадри за тях . Технологиите са погрешни , най често липсват такива. Кондензите вторият бич божи , получават се при разлика в температурите от около 14 градуса , и невъзможност влагата да се отведе към въздуха . Текат дори водопроводните тръби от конденз. Темата е много много дълга . Конденз се натрупва под газо-пламъчните хидроизолации масово използвани като бюджетен вариант . Обикновено идеалният баланс на една сграда е 85% да спира влагата от вън 15% да изкарва влагата от вътре . Това е сложен баланс , който само високо-квалифициран специалист , с много години работа , въоръжен с работещи технологии и практики може да се справи. Като заключение , живеем в условия на демократичната ширпотреба , никой не създава кадри . важното е парата бързо да се сгъва в джоба , и се бяга от отговорност . А фирмите произвеждащи препарати против мухъл, да процъфтяват .