Отидете към основна версия

2 407 10

Кои са основните разлики между любовта и страстта?

  • любов-
  • страст-
  • връзка-
  • разлики-
  • похот-
  • сексуално желание

Силата на чувствата може да ни заблуди какво точно изпитваме към даден човек, но някои знаци ясно ни показват какви са отношенията ни

Снимка: Shutterstock

Обладан от силата на емоциите и чувствата често е трудно за човек да различи дали изпитва любов или страст, когато първоначално срещне обект на желанията си. Когато се влюбиш в някого, тези чувства те заслепяват и те теглят към другия. Всичко кипи - желание, нужда, обич, щастие и безкрайни пеперуди в стомаха. В долните редове ще видим как се различават любовта от страстта.

1. Емоции

Любовта е дълбоко и трайно чувство, което винаги е съпътствано от обич, грижа и отдаденост. Най-забележителното нещо при нея е начинът, по който се променя във времето. Обикновено преминавате от страстна любов към онова по-стабилно, близко и спокойно чувство, пише vesti.bg.

От друга страна, физическото желание или страстта е по-ограничена, защото включва сексуално желание и първично привличане към някого. Това е по-импулсивно преживяване, чийто интензитет намалява с течение на времето.

2. Компонентите, които ги изграждат

Разликите между страстта или любовта също се основават на компонентите, които ги съставят. Ако обичате, вие ще искате да давате и да получавате грижа.

Любовта е прекрасна смесица от емоции и действия, които са насочени към това да защитавате и да се грижите за тази връзка, защото тя е значима за вас. Отвъд сексуалния аспект има желание за градене на общо бъдеще. При любовта налице са:

приятелство уважение внимание ангажимент отговорност

Страстта може да се появи и без да съществува любов, а това определено я различава от любовта. В случая имаме физическо привличане, което насърчава преди всичко сексуалното желание, без да изисква посвещение или грижа към другия човек. Като цяло се състои от следните характеристики:

сексуално желание физическо привличане физическа интимност еуфория и вълнение

3. Продължителност

Страстта може да продължи до три години, а любовта - много по-дълго, дори до края на живота. Това е нещо, което може би вече сте разбрали от личен опит. Тези страст и сексуално желание губят интензивност, когато връзката напредва. Тя може и да не изчезне напълно, но със сигурност чезне постепенно. Нека да разгледаме по-подробно фазите:

Увлечение и страст.

Емоциите са интензивни и завладяващи. Има пеперуди в стомаха, постоянни мисли за любимия човек и идеализиране на връзката. Тази фаза може да бъде импулсивна и страстна.

Изграждане на интимност

С напредването на връзката се изгражда по-дълбока емоционална връзка. Споделят се мисли, чувства, мечти и се изгражда доверие. Интимността и страстта продължават да се подсилват взаимно на този етап.

Ангажимент

Това е фаза, в която двойките вземат съзнателни решения относно дългосрочната си връзка. Това може да включва важни ангажименти като съжителство или брак.

Трайна любов

​С течение на времето страстта намалява, но любовта може да узрее в по-трайно, спокойно и дълбоко чувство, основано на отдаденост, доверие и емоционална връзка.

4. Подход

Когато обичате, вие се тревожите за благополучието и щастието на вашия партньор. Нещо повече, понякога го правите до степен, в която поставяте нуждите на другия над вашите собствени. Малко чувства са по-завладяващи от любовта.

Хората са емоционални същества, ориентирани към обвързване. Имаме нужда от тези стабилни връзки, за да се чувстваме защитени и свързани с някого в общ проект. Дали обаче същото важи и за страстта? Истината е, че не. Страстното чувство се фокусира преди всичко върху задоволяването на сексуалните желания и няма потенциала да продължи напред.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 4 гласа.

Свързани новини