Отидете към основна версия

3 994 62

Този български паметник е построен за 6 дни и е разрушен за 7

  • паметник-
  • мавзолей-
  • георги димитров-
  • история

Това е мавзолеят на Георги Димитров

Снимкa: Shutterstock

В българската история има един легендарен паметник, който бива построен след неуморна работа за 6 денонощия, но е разрушен с огромни усилия за 7 дни, пише Poznanieto.bg.

Кой е този легендарен български паметник?

Става въпрос за мавзолея на Георги Димитров – един паметник, който се превръща в повод за много различни мнения. Въпреки това, неговата историческа стойност е значима. Създаден е в чест на големия български политик Георги Димитров след трагичната му кончина.

Той бива изграден само в рамките на 6 денонощия след неуморен труд. Така на 10 юли 1949 година той е готов, за да може да бъде положено там тялото на починалия герой от Лайпцигския процес, след връщането му от Москва.

Какво е представлявал мавзолеят на Георги Димитров?

Използван е като трибуна за представяне на идеите на тогавашното политическо ръководство на държавата. Чуждестранни делегации от социалистическия блок полагат цветя и венци, а пред него минават традиционните манифестации. Имало е почетен гвардейски караул, който е подобен на този сега през Президентството. Освен това, във самата вътрешност на мавзолея също има гвардейци.

Поставената е задължителната климатична инсталация за подобен тип сграда, като се поддържа температура от около 17 градуса, за да може да бъде запазено балсамираното тяло на Георги Димитров.

Иначе, повечето му помещения са се намирали под нивото на земята и са изпълнявали функции по грижа за запазването на тленните останки на бившия държавен ръководител.

След 1975 година се извършват известни промени, като се слагат бронирани стъкла на саркофага, а освен това се използват и мозайки от Дечко Узунов, така че обекта наистина да бъде запазен и развит като символ на епохата.

Интересен факт за мавзолея е процедурата по неговото разрушаване. Тя се извършва в рамките на цели 7 дни – от 21 август до 27 август 1999 година. Има поредица от недостатъчно успешни експлозии, които не могат цялостно да разрушат паметника. Тогава се появява и този забавен лаф, че е отнело повече време да се разруши мавзолеят, отколкото той да бъде построен.

Къде по света е почетен още Георги Димитров?

Лайпцигският процес е познат на всички българи над определена възраст, а Георги Димитров е първият глас в Европа, който се разбунтува срещу започналия да се вихри нацизъм. Това е и причината Георги Димитров да има паметник в Лайпциг и в Москва, и това са само малка част от паметниците посветени на бореца срещу нацизма. Така че е показателно за неговата роля в рамките на този процес.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 45 гласа.

Свързани новини