Отидете към основна версия

3 863 74

Кой предмет руснаците наричат "болгарка"?

  • русия-
  • ссср-
  • българка-
  • болгарка-
  • ъглошлайф-
  • название

При работа с "българката" трябва да се внимава много и да се държи здраво

Снимка: Shutterstock

"Болгарката" е популярният в момента с негативно значение инструмент ъглошлайф, пише Poznanieto.bg.

Причината за това е много очевидна – този инструмент се появил на пазара на СССР от България. По-точно е бил произвеждан в град Ловеч. Това се случва през 70-те години на миналия век. Тогава българските ъглошлайфове под марката Елтос започват да набират популярност сред гражданите на СССР.

Така това название се запазва и в другите страни от съветския съюз. Поради тази причина се срещат интересни изрази свързани с "българката". Например се знае, че когато ползваш "българката", трябва да я държиш здраво, за да не се сдобиеш със сериозна контузия. Също така е добре при използването ѝ да има много хора покрай теб, които да наблюдават да не се обърка нещо.

Така че, ако попаднете на подобен израз, знайте, че става въпрос за работа с ъглошлайф. Подобен тип названия на руски се срещат и за други народности. Ето кои са най-популярните от тях:

Други забавни думи на чужди държави на руски

Японка – японските марки коли Немкини – по същият начин се наричат и немските коли Американка – тук трудно ще познаете значението. То не е свързано с коли, а с особените правила на руския вид билярд. Холандка – Това е кахлената печка, която вече почти не се среща Испанка – Испанският грип от 1918-1919 година Финка – Това е определен вид нож, който бил много популярен сред края на Втората Световна война в СССР. Литовка – Това е голяма коса позната с особен вид дръжка Шотландка – Това е платът на едри карета, който е символ на страната Венгерка – Това са едър сорт сливи за сушене. Не се знае поради каква причина се свързват точно с Унгария, но може би оттам са дошли в Русия. Чешки – Чехкините на руски се наричат спортните платненки Виетнамки – Това са плажните джапанки, които по принцип са свързани с Япония, но по незнайна причина руснаците ги свързват с Виетнам.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 9 гласа.

Свързани новини