Отидете към основна версия

1 280 6

НАСА излъчи ВИДЕО с котка от далечния Космос

  • наса-
  • котка-
  • космос-
  • лазерна комуникационна система

Операцията е много сериозен тест на нова авангардна технология - лазерна комуникационна система, която е многообещаваща за бъдещето на космическите изследвания

Илюстративна снимка: Shutterstock

НАСА засне видео с котка, както правят много почитатели на пухкавелките, и след това го излъчи от около 30 милиона километра разстояние, предаде АФП.

Операцията е много сериозен тест на нова авангардна технология - лазерна комуникационна система, която е многообещаваща за бъдещето на космическите изследвания.

НАСА съобщи вчера, че за първи път е предала видео от далечния космос с помощта на тази система на 11 декември.

Звездата на 15-секундното видео е рижаво-бяла котка на име Татърс, собственост на един от служителите на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА. Разположено на диван, котето се опитва да улови светлинна точка от лазер.

"След като получихме видеото от "Паломар", то беше изпратено до Лабораторията за реактивни двигатели по интернет и тази връзка беше по-бавна от сигнала от далечния космос", посочва Райън Рогалин, участващ в проекта на НАСА, цитиран от БТА.

Видеоклипове са предавани и преди от космоса с помощта на тази лазерна технология, но от много по-малко разстояние. Космическите мисии изискват предаване на все по-голям обем данни заради усъвършенстването на технологиите. За да се подготви за пилотирани полети към Марс, НАСА иска да премине към лазерни комуникации, вместо класическите с радиосигнали.

С този експеримент НАСА се вписва в традицията. През 1928 г. са използвани кадри от анимацията "Котаракът Феликс" за телевизионен тест. В космоса обаче Татърс ще остане най-далече скочилият котарак, пише АФП.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 12 гласа.

Свързани новини