Отидете към основна версия

4 638 67

Задача по математика за 2-ри клас изправи мрежата на нокти

  • математика-
  • учебник-
  • ученик-
  • задача-
  • образование-
  • втори клас

Родители и потребители в мрежата се ядосаха на неправилно зададен въпрос в учебник

Снимка: Shutterstock

Майка на второкласник сподели в социалните мрежи задача по математика, която учителят е приел за грешно решена. Тя предизвика жестока дискусия сред коментиращите, а кой е прав е въпрос на собствена преценка, както става ясно от споровете онлайн.

"Понеже в последните дни много се говори за функционална грамотност, как разбирате първите два въпроса от тази задача от тест по математика за 2 клас? Според мен отговорите на детето са верни. Защото, когато отидеш в магазин и попиташ колко струват игрите, не получаваш отговор за цената на всички игри в магазина", пише Ирена Добрева, цитирана от Флагман.

Предположенията ѝ, както и на повечето онлайн потребители, е дали авторите са имали предвид цената общо на игрите или картите, и ако това е така да добавят към въпроса думата "общо", за да не се объркат децата, както се е случило и тук.

Ето какво гласи задачата:

"Когато обвиняваме децата във функционална неграмотност, е добре първо да им подаваме функционално грамотни материали", призова майката, а мнението ѝ среща подкрепата на повечето коментиращи.

"Колко по-ясно щеше да бъде, ако беше добавена думичката "общо" за първите два въпроса..."; "Като учител за всеки случай бих добавила думата "общо" във втори клас. В четвърти вероятно не бих я добавила."

Родители споделиха, че подвеждащите въпроси в тестове са често срещани, дори и на НВО: "По същия начин се случи на НВО по БЕЛ тази година - неграмотно условие, за което после им режеха точки."

Поставете оценка:
Оценка 4 от 29 гласа.

Свързани новини