Отидете към основна версия

1 806 10

Безопасност на храните: Разликата между "срок на годност" и "най-добър до"

  • срок на годност-
  • най-добър до-
  • стоки-
  • качество

Срокът на годност е срок за качество, свежест, за цвят, вкус

Снимкa: Shutterstock

Съществува разлика между обозначенията "срок на годност" и "Най-добър до", които производителите поставят на хранителните продукти. "Срокът на годност" отразява качеството, свежестта, цвета и вкуса на храната. Дори след изтичането му, продуктът може да бъде консумиран, ако не показва признаци на повреда. Но що се отнася до изтичането на срока, отбелязан с "Най-добър до", храната вече може да е опасна за консумация поради развитието на микроорганизми.

Ако например срокът на годност на млякото е изтекъл, помиришете го, за да установите дали е развалено. Но млечните произведения по принцип имат по-дълга годност от минималната, която е отбелязана на опаковката.

Съхранението на храните в херметично затворени опаковки е препоръчително за поддържане на свежестта и предотвратяване на замърсяване. За осигуряване на безопасност, ръцете, работните повърхности и кухненските средства трябва да се поддържат чисти.

Препоръчително е използването на подходящи контейнери за съхранение на хранителните продукти, като стъклото се отличава с лесно почистване и предотвратяване на развитието на бактерии. Разделното съхранение на месо, риба и млечни продукти в хладилника също е важна за предотвратяване на кръстосано замърсяване.

Важно е да се спазват инструкциите на производителя по отношение на съхранението на опакованите храни и да се избягва консумацията на сурови яйца и месо. Необходимо е също така редовно почистване на хладилника и внимателно следене на сроковете на годност.

Притоплянето на храните на подходяща температура преди консумация помага за унищожаване на потенциално вредни бактерии. Преди да ги консумирате, се уверете, че остатъците от храни са притоплени с нужната температура, така че да бъдат неутрализирани евентуално патогенни бактерии. Освен това трябва да се знае, че храните се притоплят само по веднъж. Също така винаги може да дарите храна на приятели и съседи, съветва Deutsche Welle.

Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.

Свързани новини