Last news in Fakti

4 Януари, 2024 09:48 1 776 10

Безопасност на храните: Разликата между "срок на годност" и "най-добър до"

  • срок на годност-
  • най-добър до-
  • стоки-
  • качество

Срокът на годност е срок за качество, свежест, за цвят, вкус

Безопасност на храните: Разликата между "срок на годност" и "най-добър до" - 1
Снимкa: Shutterstock

Съществува разлика между обозначенията "срок на годност" и "Най-добър до", които производителите поставят на хранителните продукти. "Срокът на годност" отразява качеството, свежестта, цвета и вкуса на храната. Дори след изтичането му, продуктът може да бъде консумиран, ако не показва признаци на повреда. Но що се отнася до изтичането на срока, отбелязан с "Най-добър до", храната вече може да е опасна за консумация поради развитието на микроорганизми.

Ако например срокът на годност на млякото е изтекъл, помиришете го, за да установите дали е развалено. Но млечните произведения по принцип имат по-дълга годност от минималната, която е отбелязана на опаковката.

Съхранението на храните в херметично затворени опаковки е препоръчително за поддържане на свежестта и предотвратяване на замърсяване. За осигуряване на безопасност, ръцете, работните повърхности и кухненските средства трябва да се поддържат чисти.

Препоръчително е използването на подходящи контейнери за съхранение на хранителните продукти, като стъклото се отличава с лесно почистване и предотвратяване на развитието на бактерии. Разделното съхранение на месо, риба и млечни продукти в хладилника също е важна за предотвратяване на кръстосано замърсяване.

Безопасност на храните: Разликата между
Снимкa: Shutterstock

Важно е да се спазват инструкциите на производителя по отношение на съхранението на опакованите храни и да се избягва консумацията на сурови яйца и месо. Необходимо е също така редовно почистване на хладилника и внимателно следене на сроковете на годност.

Притоплянето на храните на подходяща температура преди консумация помага за унищожаване на потенциално вредни бактерии. Преди да ги консумирате, се уверете, че остатъците от храни са притоплени с нужната температура, така че да бъдат неутрализирани евентуално патогенни бактерии. Освен това трябва да се знае, че храните се притоплят само по веднъж. Също така винаги може да дарите храна на приятели и съседи, съветва Deutsche Welle.

Безопасност на храните: Разликата между
Снимкa: Shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    5 5 Отговор
    Ами и храните като sexa
    при жените
    Срок на годност
    и
    Най-добра до

    Коментиран от #4, #10

  • 2 Зевс

    10 1 Отговор
    Сериозно ли, а да си карам лаборатория в магазина преди да купя храна задължително ли е?
  • 3 Факти, пак сте неподготвени

    13 0 Отговор
    Точно обратното е: "Най-добър до" отразява качеството, свежестта, цвета и вкуса на храната. А след изтичане на Срока на годност храната вече може да е опасна за консумация поради развитието на микроорганизми.
  • 4 не ми се хвали

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Мъжете сте по-зле в това отношение.

    Коментиран от #6

  • 5 ⚜️Просветен⚜️

    8 0 Отговор
    Статията е абсолютно обратното на вярна!
  • 6 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    5 3 Отговор

    До коментар #4 от "не ми се хвали":

    Ами да !
    Лесно се симулира ОРГАЗЪМ,
    ама няма как да симулираш ЕРЕКЦИЯ 😉

    Коментиран от #7

  • 7 ха ха ха

    3 1 Отговор

    До коментар #6 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Да, по-ощетени сте. Сигурно затова не пропускате случай да се подигравате с жените, но изобщо не можете да си представите какво е да си жена. Митологията е много разпространена сред мъжете ...

    Коментиран от #8

  • 8 🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕

    2 2 Отговор

    До коментар #7 от "ха ха ха":

    НИКОГА и ПО НИКАКЪВ ПОВОД
    не съм се подигравал
    на жена ЗАЩОТО Е ЖЕНА ❕
  • 9 Гост

    0 0 Отговор
    Логично е да е точно обратното: "най-добър до" да казва докога храната запазва свежестта, вкусът и цветът си, а "срок на годност" да казва след коят дата вече е негодна за консумация. Сигурни ли сте, че сте преписали правилно?
  • 10 Доктор

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "🇧🇬 Б А Й Х @ Й ❕❕❕":

    Бате, повечето от вас издишате още след 40 - така и започвате с таблетките за вдигане на самолета! Хайде сега без обиди за жените...