Отидете към основна версия

20 531 4

Рецепта на деня: Пухкав тутманик

  • тутманик-
  • тесто-
  • пълнеж-
  • сирене-
  • какво да сготвя

Традиционно българско печиво

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото: брашно - 800 г; кисело мляко - 200 г; вода - 100 мл; мая - 42 г; олио - 80 мл; яйца - 2 бр.; сол - 1 ч.л.; захар - 1 с.л. За пълнежа: краве сирене - 200 г; яйца - 1 бр. За намазване: яйца - 1 бр.; олио - 3+3 с.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и захарта в затоплената вода и оставете да шупне. Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него сипете яйцата, олиото и топлото кисело мляко.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте маята. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Сложете тестото в купа и оставете да втаса 30-40мин.

В това време направете пълнежа, като натрошите сиренето и го смесите с разбитото яйце. Разделете втасалото тесто на осем равни части.

Разточете всяка една на кора и сложете по малко от пълнежа. Навийте на руло и после на охлюв.

Подредете ги в дълбок съд за печене, намазан с 3 с.л. олио. Оставете да втаса повторно за 30-40 мин. После намажете с разбитото с останалите 3 с.л. олио яйце.

Печете тутманика в предварително загрята на 200 градуса фурна първите 5-10 минути, пише gotvach.bg.

После намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.

Свързани новини