17 Януари, 2024 10:05 20 530 4

Рецепта на деня: Пухкав тутманик

  • тутманик-
  • тесто-
  • пълнеж-
  • сирене-
  • какво да сготвя

Традиционно българско печиво

Рецепта на деня: Пухкав тутманик - 1
Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

За тестото:

  • брашно - 800 г;
  • кисело мляко - 200 г;
  • вода - 100 мл;
  • мая - 42 г;
  • олио - 80 мл;
  • яйца - 2 бр.;
  • сол - 1 ч.л.;
  • захар - 1 с.л.

За пълнежа:

  • краве сирене - 200 г;
  • яйца - 1 бр.

За намазване:

  • яйца - 1 бр.;
  • олио - 3+3 с.л.

Начин на приготвяне:

Разтворете маята и захарта в затоплената вода и оставете да шупне. Пресейте брашното и солта и направете кладенче в него сипете яйцата, олиото и топлото кисело мляко.

Започнете да месите, като постепенно прибавяте маята. Месите до получаване на меко тесто, което не лепне по ръцете. Сложете тестото в купа и оставете да втаса 30-40мин.

Рецепта на деня: Пухкав тутманик
Снимкa: Shutterstock

В това време направете пълнежа, като натрошите сиренето и го смесите с разбитото яйце. Разделете втасалото тесто на осем равни части.

Разточете всяка една на кора и сложете по малко от пълнежа. Навийте на руло и после на охлюв.

Подредете ги в дълбок съд за печене, намазан с 3 с.л. олио. Оставете да втаса повторно за 30-40 мин. После намажете с разбитото с останалите 3 с.л. олио яйце.

Печете тутманика в предварително загрята на 200 градуса фурна първите 5-10 минути, пише gotvach.bg.

После намалете фурната на 180 градуса и печете до готовност.


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Браво

    4 2 Отговор
    Много добре месят тия журналистки бря. Само да им попаднеш в ръчичките! :)

    Коментиран от #3

  • 2 Механик

    16 3 Отговор
    Доживях да видя рецепта в която не се искат рукула, сирене "бри", киноа и др. подобни.
    Най-после, нормална и свестна рецепта!
    Браво!
    п.п.
    И тутманика не е точно българско ястие, макар и много популярно. Ястието е ориенталско, а тутманика е просто български "прочит" на него. Но в случая това не е важно.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.