Отидете към основна версия

2 026 6

Как да си направим качествена извара у дома?

  • сирене-
  • извара-
  • домашно приготвена-
  • мляко

Защо изварата е полезна за здравето

Снимки: Shutterstock

Изварата, наричана в някои части на страната на диалект урда, е млечно изделие с високо съдържание на протеини, който се получава от пресичането на белтъците в млякото. Днес купуваме този полезен хранителен продукт от магазините, но в миналото се е приготвяла в домашни условия, пише actualno.com. Ако пазим старите тефтери с рецепти на бабите си, можем да ги изтупаме от праха и да се научим как се приготвя истинска извара у дома, за да сме сигурни в качеството на продукта и да се възползваме максимално от благоприятното му въздействие върху здравето.

Ползи от консумацията на извара

Бедна на калории, богата на протеини, витамини и минерали, изварата е сред най-полезните продукти, които можем да поднесем на трапезата, както в натурален вид, така и с подправки. Може да я включим в редица кулинарни рецепти за ястия, предястия и дори десерти. А консумацията на извара има редица здравословни ползи, сред които са:

Съдържа всичките девет основни аминокиселини, които тялото не може да произведе само. Помага на тялото да произведе ценните антиоксидантни ензими, защитаващи организма от увреждащото действие на свободните радикали, благодарение на щедрото си съдържание на селен. Някои проучвания сочат изварата като потенциално средство за защита на тялото от токсичните ефекти на тежките метали отново благодарение на количествата селен, които съдържа. Доставя на организма витамини от група В и особено В12, който е ценен за нервната система и за профилактика на анемията. Изварата е първи избор на протеин за спортистите, тъй като насърчава формирането на мускулна маса и подпомага спортното представяне. Осигурява и необходимите аминокиселини за възстановяване на мускулната тъкан след натоварване, а това е от съществено значение за силовите спортове. Това се дължи на съдържащия се в изварата каезин. Оказва се, че изварата помага не само на спортистите да не загубят мускулна маса при интензивни тренировки, но и на хората в златната възраст, които също страдат от загуба на мускулна маса и сила като естествен процес от напредването на възрастта. Като всеки млечен продукт изварата е богата на калций, с което се явява начин за грижа за здравето на костите, зъбите и за предпазване от остеопороза. Няколко проучвания сочат и друга роля на калция в изварата, като свързват калция със загубата на тегло чрез намаляване на производството на мазнини и увеличаване на разграждането на съществуващите в тялото, с което ролята на изварата в процеса на отслабване и контрол на теглото е доказана. Изварата също е отличен източник на фосфор, който е от ключово значение за здравето на костите.

За да се възползвате максимално от полезните качества и свойства на изварата обаче, е важно да знаете как се прави истинска извара, за да я приготвите сами у дома.

Как се приготвя истинска извара?

За да си приготвите истинска извара, се нуждаете от качествено пълномаслено прясно мляко – домашно, закупено от производителя директно, а още по-добре – издоено от кравата на някой съсед до вилата ви на село. Нуждаете се и от истинско кисело мляко, с което да пресечете прясното – подквасено от вас с ръцете ви, а не закупено в кофичка от магазина.

Тайната на вкусната и истинска извара не е в рецептата, тя не е трудна, а в продуктите, от които правите изварата. Необходими са ви само литър прясно мляко и бурканче кисело, както и сол на вкус, ако не желаете безсолна извара, за да се насладите на това вкусно и полезно удоволствие в дома си. Приготвянето е лесно – слагате свареното прясно мляко на котлона и когато се затопли и започне да се повдига, добавяте киселото и сваляте от котлона. Оставяте да изстине на стайна температура за няколко часа, прецеждате с тензуха и сте готови да се насладите на истинска извара в собствения си дом.

Поставете оценка:
Оценка 2.7 от 10 гласа.

Свързани новини