Отидете към основна версия

2 371 13

Еверест замириса: Местните власти въвеждат ново правило за алпинистите

  • еверест-
  • алпинисти-
  • изпражнения-
  • ново правило

Към върха има около 3 тона фекалии

Снимка: Shutterstock

Хората, които изкачват връх Еверест, използват природата, за да отидат до тоалетна. Местните власти обаче въвеждат ново правило – преработените и освободени храни от човешкия организъм да бъдат връщани обратно в базовия лагер, където да бъдат изхвърлени.

„Нашите планини започнаха да миришат“, казва пред Би Би Си Мингма Шерпа, председател на Пасанг Лхаму.

Общината, която обхваща по-голямата част от региона на Еверест, въвежда новото правило като част от по-широки мерки, които се прилагат.

Поради екстремните температури екскрементите, оставени на Еверест, не се разграждат напълно.

Получаваме оплаквания, че човешки изпражнения се виждат върху скалите и някои катерачи се разболяват. Това е неприемливо и подкопава имиджа ни“, коментира Мингма.

Алпинистите, които предприемат изкачване на Еверест - най-високия връх в света, и на близкия връх Лхотце, ще трябва да закупват специални торбички за екскрементите си в базовия лагер, които ще бъдат „проверявани при завръщането им“.

Пилотен проект, който може да се насочи към други планини

Неговата организация е предложила това първо да бъде въведено като пилотен проект на Еверест, а след това да бъде ориентирано и към други планини.

Мингма Шерпа, първият непалец, изкачил всичките 14 върхове с височина над 8000 метра, казва, че използването на такива торби за управление на човешките отпадъци е изпробвано и тествано.

Планинарите използват такива торбички в походите си към връх Денали - най-високия връх в Северна Америка, а също и посетителите на Антарктика“, казва г-н Мингма, който е и съветник на Непалската асоциация по планинарство .

Стефан Кек смята, че тази идеята ще помогне за почистването на планината.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 11 гласа.

Свързани новини