Отидете към основна версия

2 654 11

Как да спрем загубата на колаген в кожата си

  • колаген-
  • кожа-
  • подмладяване-
  • хранене

Дерматолозите са установили, че между 25 и 30-годишна възраст започваме да губим 1% колаген годишно

Снимка: Shutterstock

Производството на колаген поддържа кожата ни еластична и стегната, но с напредването на възрастта, е по-трудно да се поддържат естествените му нива в организма. Минем ли 30-те, това най-явно се забелязва върху лицето и започва да се усеща в „изпукващите“ ни стави.

Причината за тези неприятни сигнали, че остаряваме е, че с течение на времето тялото ни все по-трудно усвоява достатъчно хранителни вещества, необходими за производството на колаген.

КОГА НАСТЪПВА ЗАГУБАТА НА КОЛАГЕН?

Дерматолозите са установили, че между 25 и 30-годишна възраст започваме да губим 1% колаген годишно. Този процес се ускорява след 40-годишна възраст.

Според лекари по естетична медицина, прилагането на правилните процедури може да помогне както за запазване на съществуващия колаген, така и за стимулиране на производството на нов.

Различните естетични интервенции, като радиочестотните терапии и нашумялата напоследък микронидлинг процедура, се отразяват добре за подмладяването на кожата, но все пак е необходимо да се придържаме и към добри ежедневни навици за грижа за кожата., пише ladyzone.bg.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОЛАГЕНЪТ И КАК ВЛИЯЕ ВЪРХУ ВЪНШНИЯ ВИД НА КОЖАТА?

Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и се произвежда от клетки, наречени фибробласти. Основната му функция е да създава и поддържа структурите на тъканите, които изграждат тялото, като генерира устойчиви, здрави и гъвкави влакна, известни като колагенови влакна.

Те свързват съединителните тъкани като сухожилия, мускули или кожа. Започват да се отпускат с напредването на възрастта, тъй като метаболизмът на кожните клетки става все по-бавен, което оказва влияние върху скоростта на синтеза на колаген.

Намаляването на колагена, заедно със загубата на еластин, който е основен протеин в кожата, отговарящ за осигуряване на еластичност, и дехидратацията на кожата, са три от основните фактори, които влияят върху стареенето на кожата.

Една добре планирана ежедневна рутина, обаче, може да помогне за запазването и увеличаването му - без да прибягваме до иглата с ботокс. Ето и как естествено да помогнем на тялото си да запазва и произвежда колаген:

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИЯ КРЕМ

Когато става дума за грижа за кожа, слънцезащитните кремове ще се винаги на първо място. Това е така, защото ултравиолетовите лъчи влияят върху производството на колаген в кожата, като ускоряват бързото му разрушаване и забавят възобновяването му.

Съществува ли здравословен тен и как да предпазим кожата си – съветите на дерматолог

АНТИОКСИДАНТИ

Антиоксидантите действат на кожата като гъба, която поглъща свободните радикали, които могат да се появят в тялото чрез външни фактори като замърсяването на въздуха и ултравиолетовите лъчи.

Дерматолозите ни препоръчват да включим в режима си на хранене храни с високо съдържание на фитохимикали, които се съдържат в много растения, като зелен чай и джинджифил, които имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Освен това подпомогат клетъчното обновяване и стимулират производството на колаген и еластин в кожата, което води до подобряване на еластичността ѝ.

ХРАНИ БОГАТИ НА КОЛАГЕН

Храната играе огромна роля за доброто ни здравословно състояние. Редовното консумиране на храни богати на колаген и протеин ще помогне на кожата ни по-бързо да възстанови .

Включете в диетата си следните, богати на протеини и колаген храни:

Костен бульон Риба - тон или сьомга Млечни продукти Ядки Авокадо Маслини Храни, богати на витамин С, като домати, ягоди, портокали или чушки, също помагат за производството на колаген.

УБИЙЦИТЕ НА КОЛАГЕН

Намалете консумацията на мазнини и захари, както и на преработените храни. Те влияят на производството на колаген и еластин заради нискокачествените си протеини.

ХИДРАТАЦИЯ

Клетките ни се нуждаят от много вода, за да се регенерират и да елиминират токсините в тялото. Пиенето на вода е също толкова важно, колкото и слънцезащитният крем. Това са два тривиални съвета, които, обаче, имат ключова роля в стимулирането на производството на колаген.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.

Свързани новини