Производството на колаген поддържа кожата ни еластична и стегната, но с напредването на възрастта, е по-трудно да се поддържат естествените му нива в организма. Минем ли 30-те, това най-явно се забелязва върху лицето и започва да се усеща в „изпукващите“ ни стави.
Причината за тези неприятни сигнали, че остаряваме е, че с течение на времето тялото ни все по-трудно усвоява достатъчно хранителни вещества, необходими за производството на колаген.
КОГА НАСТЪПВА ЗАГУБАТА НА КОЛАГЕН?
Дерматолозите са установили, че между 25 и 30-годишна възраст започваме да губим 1% колаген годишно. Този процес се ускорява след 40-годишна възраст.
Според лекари по естетична медицина, прилагането на правилните процедури може да помогне както за запазване на съществуващия колаген, така и за стимулиране на производството на нов.
Различните естетични интервенции, като радиочестотните терапии и нашумялата напоследък микронидлинг процедура, се отразяват добре за подмладяването на кожата, но все пак е необходимо да се придържаме и към добри ежедневни навици за грижа за кожата., пише ladyzone.bg.
КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА КОЛАГЕНЪТ И КАК ВЛИЯЕ ВЪРХУ ВЪНШНИЯ ВИД НА КОЖАТА?
Колагенът е най-разпространеният протеин в човешкото тяло и се произвежда от клетки, наречени фибробласти. Основната му функция е да създава и поддържа структурите на тъканите, които изграждат тялото, като генерира устойчиви, здрави и гъвкави влакна, известни като колагенови влакна.
Те свързват съединителните тъкани като сухожилия, мускули или кожа. Започват да се отпускат с напредването на възрастта, тъй като метаболизмът на кожните клетки става все по-бавен, което оказва влияние върху скоростта на синтеза на колаген.
Намаляването на колагена, заедно със загубата на еластин, който е основен протеин в кожата, отговарящ за осигуряване на еластичност, и дехидратацията на кожата, са три от основните фактори, които влияят върху стареенето на кожата.
Една добре планирана ежедневна рутина, обаче, може да помогне за запазването и увеличаването му - без да прибягваме до иглата с ботокс. Ето и как естествено да помогнем на тялото си да запазва и произвежда колаген:
НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ СЛЪНЦЕЗАЩИТНИЯ КРЕМ
Когато става дума за грижа за кожа, слънцезащитните кремове ще се винаги на първо място. Това е така, защото ултравиолетовите лъчи влияят върху производството на колаген в кожата, като ускоряват бързото му разрушаване и забавят възобновяването му.
Съществува ли здравословен тен и как да предпазим кожата си – съветите на дерматолог
АНТИОКСИДАНТИ
Антиоксидантите действат на кожата като гъба, която поглъща свободните радикали, които могат да се появят в тялото чрез външни фактори като замърсяването на въздуха и ултравиолетовите лъчи.
Дерматолозите ни препоръчват да включим в режима си на хранене храни с високо съдържание на фитохимикали, които се съдържат в много растения, като зелен чай и джинджифил, които имат противовъзпалителен и антиоксидантен ефект. Освен това подпомогат клетъчното обновяване и стимулират производството на колаген и еластин в кожата, което води до подобряване на еластичността ѝ.
ХРАНИ БОГАТИ НА КОЛАГЕН
Храната играе огромна роля за доброто ни здравословно състояние. Редовното консумиране на храни богати на колаген и протеин ще помогне на кожата ни по-бързо да възстанови .
Включете в диетата си следните, богати на протеини и колаген храни:
- Костен бульон
- Риба - тон или сьомга
- Млечни продукти
- Ядки
- Авокадо
- Маслини
- Храни, богати на витамин С, като домати, ягоди, портокали или чушки, също помагат за производството на колаген.
УБИЙЦИТЕ НА КОЛАГЕН
Намалете консумацията на мазнини и захари, както и на преработените храни. Те влияят на производството на колаген и еластин заради нискокачествените си протеини.
ХИДРАТАЦИЯ
Клетките ни се нуждаят от много вода, за да се регенерират и да елиминират токсините в тялото. Пиенето на вода е също толкова важно, колкото и слънцезащитният крем. Това са два тривиални съвета, които, обаче, имат ключова роля в стимулирането на производството на колаген.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Пенсионер
Коментиран от #3, #6
17:34 13.02.2024
2 Механик
Включете котлона на умеерен огън. Преди да заври, отпенете добре. Затворете капак херметично. Когато чуете, че тенджерата започва да свисти, намалете котлона. Варете час и половина-два. Свалете тенджерата от огъня и изчакайте дападне налягането. Отворете тенджерата. Внимателно извадете ушите и краката. Проверете дали в бульона не са останали костици от краката. Обезкостете крачета, а ушите нарежете.
Върнете всичко това в бульона. Включете пак котлона.
Посолете добре. Сложете оцет на вкус и чер пипер (обилно). Обелете чесън и го пресовайте в паничка. полейте го с малко оцет да си пусне соковете в него. Свалете тенджерата от огъня и изачакхте да се поохлади. Добавете оцета с чесъна и разбъркайте.
КОЛАГЕНА ви е готов. Яжте го топъл, а ако искате оставете да изстине напълно и да се желира.
Наздраве!
Коментиран от #4, #5, #7
17:36 13.02.2024
3 Българин
До коментар #1 от "Пенсионер":
Точно така, колега!17:37 13.02.2024
4 Този коментар е премахнат от модератор.
5 УдоМача
До коментар #2 от "Механик":
Жив и здрав да си! :)18:56 13.02.2024
6 Хм Хм
До коментар #1 от "Пенсионер":
И от време на време шкембе.19:03 13.02.2024
7 Идън
До коментар #2 от "Механик":
Страхотна пача! Слагам и лют пипер. Това може да се яде и топло и като се стегне на студено.Коментиран от #8
21:46 13.02.2024
8 Да , ама
До коментар #7 от "Идън":
Явно вие сте истинска българка , тоест - изчезващ вид ! А после.....?!Коментиран от #10
21:56 13.02.2024
9 Меню за вегани
06:33 14.02.2024
10 Идън
До коментар #8 от "Да , ама":
Когато бях дете ние не бяхме богати да готвим хубаво месо. Дядо купуваше от хората тези неща и баба ги приготвяше- най- вече през зимата и задължително на Васильовден.08:54 14.02.2024
11 ганю
мръвки, пържоли, джолани
да е драно, а не брано
17:19 23.02.2024