Отидете към основна версия

2 716 24

Риба скат, която от години живее в аквариум без мъжки представител на вида, е бременна

  • риба скат-
  • бременна-
  • мистерия

Експерт по рибите скат заяви, че е невъзможно Шарлот да се е чифтосала с някоя от петте малки акули, които споделят аквариума й

Снимка: Shutterstock

Риба скат, която от години живее в аквариум без мъжки представител на вида, е бременна и се очаква да роди в следващите две седмица, предаде Асошиейтед прес.

Шарлот, ръждива риба скат с размерите на чиния за сервиране, е прекарала по-голямата част от живота си в аквариум в планинския град Хендерсънвил, щата Северна Каролина.

Тя е 3700 км от естественото си местообитание под вълните край Южна Калифорния. И не е споделяла аквариума с мъжки представител от своя вид от поне осем години.

И все пак природата е намерила начин, казва собственикът на аквариума: Шарлот е бременна с до четири малки и може да роди в следващите две седмици.

"Ето нашето момиче казва: "Хей, честит Свети Валентин! Нека да имаме няколко малки", каза Бренда Реймър от аквариума, намиращ се на главната улица в центъра на Хендерсънвил.

Лайънс обясни, че тези животни не се клонират. Вместо това яйцеклетката на женската се обединява с друга клетка, предизвиква клетъчно делене и води до създаването на ембрион.

"Не знаем защо се случва това", казва Лайънс. "Само че това е един наистина чист феномен, който те изглежда могат да направят."

Реймър каза, че тя и другите служители в организацията с нестопанска цел първоначално са помислили, че Шарлот има тумор, когато забелязали издутина на гърба, която "се увеличава като бисквита". Но ултразвукът показал, че тя е бременна.

В момента Шарлот живее в резервоар с вместимост около 8300 литра. Реймър каза, че се надяват да получат резервоар с почти два пъти по-голям размер, за да могат да настанят потомството. Те искат също така да поставят камери, за да могат хората да ги гледат.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 8 гласа.

Свързани новини