Отидете към основна версия

2 542 23

Учен твърди, че се е подмладил с над 20 години, след като е прекарал рекордните 100 дни под вода (ВИДЕО)

  • подмладяване-
  • под вода-
  • джоузеф дитури-
  • флорида-
  • учен-
  • рекорд

Дитури вярва, че подмладяването му се дължи на живота в среда с високо налягане или „хипербарна“ среда

Снимка: Shutterstock

Учен от Флорида, прекарал 100 дни под вода, твърди, че от престоя под вълните все още има огромни ползи за здравето му - девет месеца след като се е върнал на сушата, пише Мейл онлайн, цитиран от БТА.

Бившият водолаз от военноморските сили Джоузеф Дитури е прекарал този рекорден период от време в подводен хотел на 9 метра под повърхността на Атлантическия океан, в среда с високо налягане, която според него е променила възрастта на организма му на клетъчно ниво.

Когато Дитури излезе на повърхността през юни миналата година, той обяви, че кръвните тестове са показали 50-процентно намаление на всички възпалителни маркери в тялото му, 17 пъти по-голям брой стволови клетки, отколкото преди престоя, и по-дълги теломери - структури на хромозомите, които според научните теории са свързани с удължаването на живота.

Въпреки това медицинската литература показва, че някои хора са получили дълбоки, почти чудодейни ползи от хипербарната терапия.

Лекарите са лекували пациенти с испанския грип през 1918 г. с хипербарна терапия, като са ги измъкнали от ръба на смъртта само като са ги вкарали в камери, пълни с въздух под налягане.

Искам да кажа, хайде! Това вече е познато. Така че защо да не лекуваме например усложненията след КОВИД“, призовава Дитури.

Той добави, че трябва да се проведат научни изследвания, но и че предоставените вечеданни трябва да са достатъчно доказателство, че има нещо, което си струва да се проучи.

По-конкретно, каза той, учените трябва да изследват „механизмите на действие“ - какво се случва на молекулярно ниво и води до положителни ефекти върху здравето.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 13 гласа.

Свързани новини