Необходими продукти:
350 гр. бисквити; 100 гр. краве масло; 300 гр. крема сирене; 2 супени лъжици пудра захар; 1 супена лъжица ванилов екстракт; 300 мл. сметана (48% масленост); 200 гр. черен шоколад (70%); 100 гр. бял шоколад.Начин на приготвяне:
Загрейте фурната до 180°C.
През това време смелете бисквитките на трохи с блендер. Може да го направите и без това устройство, но ще ви отнеме повече време.
Разтопете маслото в тенджера на среднослаб огън. След това го смесете с бисквитените трохите в купа и разбъркайте добре.
Сместа се изсипва във форма за печене с диаметър 25 см. Пече се за осем минути и се оставя да изстине.
В голяма купа разбийте крема сиренето, захарта и ваниловия екстракт до гладкост, след което постепенно добавете 250 мл. от сметаната.
Начупете черния и белия шоколад на парченца и ги сложете в отделни купички.
Всяка купичка поставете в тенджера с вряща вода. Разпределете останалата сметана по равно, добавете я към белия и към черния шоколад и оставете шоколадът да се разтопи, като разбърквате от време на време.
Добавете разтопения черен шоколад към сместа с крема сиренето и разбъркайте до получаването на хомогенна смес, след което я изсипете върху изпеченото тесто, което вече трябва да е изстинало.
Най-отгоре залейте с разтопения бял шоколад. Използвайте шиш или клечка, за да направите няколко красиви декоративни мотива.
Готовият чийзкейк оставете в хладилника за поне два часа или докато стегне, пише jenata.blitz.bg.