Отидете към основна версия

1 982 8

Плодове, които трябва да избягваме на празен стомах

  • плодове-
  • закуска-
  • плод-
  • празен стомах-
  • здравословно хранене

Специалистите препоръчват да избягваме тежки, кисели и твърде сладки плодове на закуска

Снимка: Shutterstock

Въпреки че плодовете са считани за здравословен и важен компонент от нашето ежедневно меню, някои от тях могат да причинят дискомфорт или други нежелани реакции, ако се консумират на празен стомах.

Ето защо е важно да знаем кои плодове да избягваме когато коремът ни е празен и защо:

1. Цитрусови плодове (портокали, лимони, грейпфрути)
Цитрусовите плодове са богати на киселини, които могат да увредят стомашната лигавица, особено когато стомахът е празен. Това може да доведе до киселини, раздразнение и дори язва при хора с по-чувствителни стомаси.

2. Домати
Доматите, на които по-скоро гледаме като на зеленчуци, съдържат танини, които могат да увеличат киселинността в стомаха. Това може да предизвика дискомфорт и гастрит, особено на празен стомах.

3. Банани
Бананите са чудесен източник на магнезий, но консумацията им на празен стомах може да доведе до дисбаланс между магнезия и калция в кръвта, което може да повлияе на сърдечната функция. Освен това, бананите могат да предизвикат чувство на тежест, тъй като са богати на фибри.

4. Ябълки
Ябълките съдържат голямо количество органични киселини, които могат да увеличат киселинността в стомаха и да предизвикат дискомфорт. Това особено се отнася за сортове ябълки, които са по-кисели.

5. Круши
Крушите имат груба влакнеста структура, която може да бъде трудна за разграждане от стомаха, особено когато е празен. Това може да доведе до стомашно разстройство и дискомфорт.

Изборът на плодове за консумация на празен стомах трябва да се прави внимателно. Препоръчително е да избягваме плодове с висока киселинност или голямо съдържание на трудносмилаеми влакна. За тези, които все пак предпочитат да включват плодове в сутрешното си меню, добри опции са авокадо, който е богат на здравословни мазнини и по-малко вероятно да предизвика стомашни проблеми, или меки сезонни плодове като праскови и манго, които са по-нежни към стомашната лигавица.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини