Отидете към основна версия

1 098 16

Горски духове и самодиви обитават Бистришките водопади в подножието на Рила

  • бистришки водопади-
  • рила-
  • самодиви-
  • горски духове-
  • легенда

Местните съветват да не се остава там след залез слънце

Близо до дупнишкото село Бистрица, в подножието на Рила, има цяла серия от водни скокове и малки водопади, които са особено буйни и красиви през пролетта, когато се топят снеговете. Според легенди на местните хора, мястото е обитавано от мистични сили като самодиви и горски духове. Имало няколко случая на безследно изчезнали хора от местността. По тази причина не се препоръчва да се остава там след залез слънце, защото тогава тези тъмни сили ставали най-активни. При среща с тях хората губели разсъдъка си и ставали жертва на изкусителните горски самодиви, които привличали минувачите с красивите си песни. Старите хора съветват – ако чуете прекрасен глас, идещ от гората, обърнете се и вървете в другата посока.

Един от красивите водопади пък е известен с интересен феномен, намиращ се вдясно от водоскока. Това е скално образувание, което наподобява лика на света Богородица. То е открито от кмета на селото, който споделя, че е преминавал многократно около загадъчното изображение и сам го нарича „Пазителката на водопада“, която според него гледа точно към селото.

Той вярва, че нищо в природата не е случайно и това ще донесе сигурност и добър късмет на Бистрица и нейните жители. Според него всеки, който се е докоснал до това чудо, получава прилив на енергия и може да усети неговата мистична сила, която има способността да накара всекиго да настръхне, пише "Ретро".

Поставете оценка:
Оценка 1 от 3 гласа.

Свързани новини