Отидете към основна версия

936 1

В Боливия ще произвеждат бира от кока

  • бира-
  • кока-
  • листа-
  • боливия-
  • кокаин

Не е ясно дали тя някога ще бъде одобрена за продажба по света

Производство на нова бира от листа на кока е започнало в Боливия, но не е ясно дали тя някога ще бъде одобрена за продажба по света, съобщава АП, цитирана от БТА.

В квартал на столицата Ла Пас се разнася сладникавият аромат на кока, накисната в бъчви – това е лицензираната от властите дестилерия El Viejo Roble (“Старият дъб”), която от години произвежда алкохол от листа на кока, а сега се готви да пусне на пазара нова бира, напоена с кока.

Остава под въпрос дали Боливия ще успее да убеди света да приеме факта, че новата бира съдържа екстракт от издръжливите зелени листа, известни отвъд границите ѝ като основна съставка на кокаина. Но неотдавнашното историческо решение на Световната здравна организация да проучи ползите от коката, които не са наркотични, съживи старите надежди на боливийските фермери, производители и търговци.

Напоследък обаче властите в Боливия възобновяват десетилетния си стремеж не само да дестигматизират растението и да го направят легално за износ, като освен за бирата се създаде световен пазар и за кокаинов ликьор, сапун, шампоан, паста за зъби, брашно за печене и др.

Миналата есен СЗО обяви, че ще започне научен преглед на листата на кока, което е първата стъпка в дългия процес на декриминализиране на листата в световен мащаб. Назначеното ново проучване на СЗО ще разгледа и усилията на Боливия да комерсиализира коката, като определи максималното количество кокаинов алкалоид, което продуктите от кока могат да съдържат на световния пазар.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 4 гласа.

Свързани новини