„Плодовете и зеленчуците, които растат добре в горещо време, обикновено не обичат да се съхраняват в хладилника“.
Това разкри фермерът Ингрид Абрахам.
Имайте предвид, че има научно обяснение за това „нехаресване“. Ако се съхранява при ниски температури за дълъг период от време, вкусът, текстурата и хранителната стойност започват да се влошават, въпреки че срокът на годност се увеличава.
Това е така, защото дините съдържат ликопен, каротеноид, който може да помогне в борбата с увреждането на клетките в телата ни. Според проучване, в което експерти сравняват дини, държани при различни температури, е установено, че екземплярите, съхранявани на стайна температура, съдържат най-голямо количество ликопен.
Експертите препоръчват да ядете дини възможно най-скоро: колкото по-близо е датата на прибиране на реколтата, толкова по-вкусни ще бъдат те. И ако обичате охладени дини, не се притеснявайте - няма нищо лошо да поставите динята в хладилника няколко часа преди консумация.