Last news in Fakti

23 Юни, 2024 10:55 2 900 12

Защо не трябва да прибираме динята в хладилник?

  • диня-
  • хладилник-
  • полезни свойства

„Плодовете и зеленчуците, които растат добре в горещо време, обикновено не обичат да се съхраняват в хладилника“

Защо не трябва да прибираме динята в хладилник? - 1
Снимка: Shutterstock

„Плодовете и зеленчуците, които растат добре в горещо време, обикновено не обичат да се съхраняват в хладилника“.

Това разкри фермерът Ингрид Абрахам.

Имайте предвид, че има научно обяснение за това „нехаресване“. Ако се съхранява при ниски температури за дълъг период от време, вкусът, текстурата и хранителната стойност започват да се влошават, въпреки че срокът на годност се увеличава.

Това е така, защото дините съдържат ликопен, каротеноид, който може да помогне в борбата с увреждането на клетките в телата ни. Според проучване, в което експерти сравняват дини, държани при различни температури, е установено, че екземплярите, съхранявани на стайна температура, съдържат най-голямо количество ликопен.

Експертите препоръчват да ядете дини възможно най-скоро: колкото по-близо е датата на прибиране на реколтата, толкова по-вкусни ще бъдат те. И ако обичате охладени дини, не се притеснявайте - няма нищо лошо да поставите динята в хладилника няколко часа преди консумация.


Поставете оценка:
Оценка 2.5 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НА КРАСТАВИЧАР КРАСТАВИЦИ

    13 4 Отговор
    ИНГРИД АБРАХАМ МОЖЕ ДА ДАВА СЪВЕТИ
    САМО ЗА КАРТОФИ И ЗА МЛЯКО ОТ ПАЛЕСТИНСКИ КОЧОВЕ
    ....
  • 2 Новичок

    14 2 Отговор
    Страхотно,а лукът може ли в хладилник??? Ако не знаете попитайте фермерката.
  • 3 анон

    2 11 Отговор
    много добър съвет, благодаря !
  • 4 Аве

    24 0 Отговор
    Ще ме цакат те мене с топла диня! 😅
  • 5 Топла

    20 0 Отговор
    диня не близвам ! Нямам и спомени от детството ми някога да се е слагала диня на масата , без да бъде охладена !
  • 6 шаа

    22 0 Отговор
    Идеална илюстрация на феномена "бг мисирщина". Заглавието на материала е "защо не трябва да прибираме динята в хладилник", а финално изречение е "няма нищо лошо да поставите динята в хладилника".

    А бе не гледате ли какво преписвате? Вчера писахте да ядем кората на динята, днес да е топла като супа, щото динята обичала горещо, утре ще сервирате някаква рецепта да не мием динята, а направо да ѝ ближем отвън кората...

    Запазете си съветите за себе си и си ги спазвайте колкото искате вътре в семейството.
  • 7 Пъпеш

    8 0 Отговор
    А някакви съвети за подлагане на динени кори? Охладени ли да бъдат или не?
  • 8 Злогош

    1 0 Отговор
    Я лютеница у хладилника не турам , пущам я у излако да се олади
  • 9 Студопор

    5 0 Отговор
    БЕгай бе!! Цял живот това правим, сега на динята не й харесвало... Пука ми!!
  • 10 Еш па тия

    7 0 Отговор
    То и Джейми постоянно казва да не слагаме доматите в хладилника.Ами,да си ядат топла любеница и топли домати! Сигурно и таратора го обичат топъл...
  • 11 Ламбо

    5 1 Отговор
    Ако съдя по името , дойде време скандинавци да ни дават акъл как да съхраняваме дините , "обратен " свят.
  • 12 Буха ха

    2 0 Отговор
    Божидара е красива, но неостра. Статиите й са на ниво мисирка трета степен. Интересно какво прави, та я държат все още на работа. Мара също е неостра, но поне бълва по 10 статии на ден