Историята разказва, че китайският император Шен Нунг за първи път опитал чай като напитка, когато той и войниците му били заети да се крият под едно дърво и няколко листа от вятъра паднали в тенджера с вряща вода, която след това се вляла в нея и се превърнала в най-консумираната напитка днес. Открит за пръв път в Китай през 2737 г. пр.н.е., чаят се превръща в основна част от азиатската култура, където е бил символична част от религиозните ритуали, преди да се превърне в напитка и лечебно средство.
За да се конкурират с монопола на Китай върху производството на чай, британците за първи път въвеждат чаената култура с търговска цел в Индия през 1824 г. и оттогава насам тя се отглежда в големи количества в Дарджилинг, Нилгири и Асам, като според сведенията в страната се произвеждат 900 000 тона чай.
От друга страна, тъй като търсенето на продукти, ориентирани към уелнес, продължава да нараства, функционалното кафе се откроява като възхитително и достъпно средство за насърчаване на по-здравословен начин на живот, където отвъд кофеиновия удар, то се е превърнало в съюзник на здравословния живт, съчетавайки удоволствие с цел във всяка чаша.
В интервю за HT Lifestyle д-р Субрата Дас, началник на отделението по вътрешни болести и диабетология в болница Sakra World Hospital в Бенгалуру, споделя:
“Чаят и кафето предлагат ползи за здравето благодарение на съдържащите се в тях кофеин и антиоксиданти, като подобряват енергийните нива и умствената дейност и потенциално подпомагат загубата на тегло. Чаят, богат на L-теанин, действа успокояващо и насърчава релаксацията и хидратацията, като помага за намаляване на стреса и съня. Кафето, с повече кофеин, осигурява бърз прилив на енергия, подобрява физическата работоспособност, намалява риска от хронични заболявания като диабет тип 2 и Алцхаймер и стимулира метаболизма.
Той обяснява: “Кафето има повече кофеин от черния чай, което може да помогне за намаляване на риска от хронични заболявания, да повиши спортните постижения и да подобри настроението и умствената активност. То също така увеличава изгарянето на калории и метаболизма на мазнините. И двете напитки са богати на антиоксиданти: кафето съдържа флавоноиди и хлорогенна киселина (CGA), които могат да потиснат производството на мастни клетки, докато черният чай има полифеноли като теафлавини, теарубигини и катехини, които подпомагат метаболизма на мазнините и могат да променят чревната микрофлора за по-добро управление на теглото.”
Д-р Субрата Дас уточнява: “Антиоксидантите в двете напитки могат да предпазват от рак и сърдечни заболявания. Кафето осигурява незабавен енергиен тласък чрез повишаване на нивата на допамин и блокиране на аденозина, докато L-теанинът в чая насърчава спокойното, но бодро умствено състояние чрез увеличаване на алфа-вълните в мозъка. Препоръчително е консумацията на кафе да се ограничи до 2 чаши на ден, като дневният лимит на кофеина е 400 mg, което приблизително се равнява на 4 чаши. Лица със специфични сърдечни заболявания, тревожност или панически разстройства трябва да избягват кофеина. Винаги се консултирайте с Вашия лекар, за да решите дали кофеинът е подходящ за Вас.”
Прилагайки своя опит в тази област, д-р Раджешвари Панда, ръководител на отдел "Хранене и диететика" в болниците Medicover в Нави Мумбай, споделя, че както кафето, така и чаят предлагат уникални ползи за здравето и оптималният избор често зависи от индивидуалните предпочитания и здравни цели. Нека разнищим ключовите моменти от гледна точка на диетолога:
Обща опорна точка: Антиоксиданти и кофеин
Антиоксиданти: И кафето, и чаят са богати на антиоксиданти - съединения, които предпазват клетките от увреждане. Тези антиоксиданти допринасят за цялостното здраве и могат да намалят риска от хронични заболявания. Кофеин: Въпреки че съдържанието на кофеин е различно, и двете напитки осигуряват естествен енергиен тласък. Прекомерният прием на кофеин обаче може да доведе до безпокойство, безсъние и храносмилателни проблеми.Кафе: Енергизиращ еликсир
Потенциални ползи: Свързани са с намален риск от диабет тип 2, болест на Паркинсон, чернодробни заболявания и някои видове рак. Може също така да подобри физическото представяне. Съображения: Високото съдържание на кофеин може да бъде проблем за някои хора. Кафето може също така да увеличи производството на киселина в стомаха, което може да влоши киселинния рефлукс.Чай: Универсална напитка
Потенциални ползи: Богат на полифеноли - вид антиоксиданти, свързани със здравето на сърцето, намаляване на възпаленията и по-нисък риск от хронични заболявания. Някои видове чай, като зеления, могат да подпомогнат управлението на теглото и мозъчната функция. Съображения: Ползите за здравето могат да варират в широки граници в зависимост от вида на чая. Някои билкови чайове не съдържат кофеин, което ги прави подходящ вариант за хора, чувствителни към кофеин.Ключови фактори, които трябва да вземете предвид
Чувствителност към кофеин: Ако сте чувствителни към кофеин, чаят може да е по-добър избор поради по-ниското си съдържание на кофеин. Здравословни цели: Помислете за конкретните си здравни цели. Например, ако искате да повишите енергийните си нива, кафето може да е добър избор, докато чаят може да е за предпочитане за релаксация и намаляване на стреса. Лични предпочитания: В крайна сметка най-добрата напитка е тази, която ви харесва да пиете постоянно.В заключение, както кафето, така и чаят могат да бъдат част от здравословното хранене, когато се консумират в умерени количества. Важно е да слушате тялото си и да изберете напитката, която съответства на индивидуалните ви нужди и предпочитания. Ако имате специфични здравословни проблеми, консултирайте се с клиничен диетолог за индивидуални насоки.