Роберто „Лоли“ Лингуаното, италианският сладкар, за когото се смята, че е изобретил емблематичния десерт тирамису, почина в неделя на 81 години, съобщи vesti.bg.
Наричан „бащата на тирамисуто“, Лингуаното почина в Италия след дългогодишна битка с неуточнена болест.
Известният сладкар създава кулинарната класика в началото на 70-те години, докато работи в Alle Beccherie, известен ресторант в Тревизо, Северна Италия.
Сладкото лакомство има няколко истории за произход, включително една, която казва, че Лингуаното случайно е изпуснал маскарпоне в купа със захар и яйца.
Според местните жители след това Лингуаното усъвършенства рецептата за десерт с аромат на кафе с помощта на Алба ди Пило-Кампеол, съпругата на собственика на Alle Beccherie Адо Кампеол.
Няколко години по-късно, през 1983 г., рецептата за тирамису е публикувана за първи път в гастрономическо списание в Тревизо.
Съобщава се, че Лингваното е бил популярен сред колегите си, въпреки че е бил срамежлив и резервиран.
Той е прекарал няколко години, работейки в чужбина, преди да се върне у дома в родния си Венето.
Отдавайки почит на Лингуаното, губернаторът на региона Венето Лука Зая каза: „Присъединявам се към оплакването за смъртта на Роберто Лингуаното, който оказа значително влияние в света на сладкарството.
„Тирамису днес е кулинарно съвършенство, признато в целия свят и заслугата за този успех е и на майсторството [на Лингуаното] като сладкар и желанието му да направи нашия венециански деликатес уникален и неподражаем, правейки тирамисуто да се открои сред националните и международните десерти".