Отидете към основна версия

1 865 2

Топ 5 на най-калоричните алкохолни напитки

  • алкохол-
  • алкохолни напитки-
  • калории-
  • калоричен-
  • коктейли

Избягвайте тези напитки, ако се опитвате да поддържате форма

Снимка: Shutterstock

Лятото е идеалното време да се съберете с приятели и да се насладите на няколко питиета под слънчевите лъчи. Много дами си представят идеалната почивка именно така - с коктейл в ръка на плажа или край басейна. За голяма част от мъжкото съсловие нещата изглеждат по подобен начин, но с чаша бира. Ако обаче сте на диета, алкохолът може да нанесе поражения на здравето ви.

В умерени количества няколко питиета няма да навредят, но някои питиета са изненадващо калорични и може би ще искате да ги избягвате, ако се опитвате да отслабнете. Макар че невинаги броенето на калории е необходимо, може би е добре да знаете кога спокойно да се насладите на няколко напитки и кои са най-добрите, които няма да повлияят твърде много на талията ви.

Диетологът Джорджия Чилтън сподели петте напитки, които трябва да избягвате, ако се опитвате да поддържате форма или да отслабнете - както и предложи някои алтернативи.

1. Бира

На първо място Джорджина казва на хората да избягват бирата. Според експерта една бира може да съдържа от 200 до 300 калории. Макар че тя е любима лятна напитка, ако искате да отслабнете, тя препоръчва да изберете по-нискокалорична алтернатива и заяви, че сегашните и нискоалкохолните варианти имат "част" от калориите в сравнение с обикновената бира", според The Sun.

Сред тях са Corona Extra, която има 148 калории на бутилка, Coors Light, която има 102 калории, или Lucky Saint със само 53 калории на бутилка.

2. Пиня колада

На второ място се нарежда един от любимите коктейли за лятна почивка - Пиня колада. Тези коктейли могат да имат около 300 до 400 калории на напитка благодарение на голямото съдържание на мазнини в съставките. Приготвят се с кокосова сметана, която е с високо съдържание на мазнини и калории, а сокът от ананас "бързо увеличава съдържанието на захар". Джорджия заяви, че една типична порция може да съдържа над 15 г мазнини, което е тревожно, но представлява почти една пета от препоръчителния прием за жените. Ако искате нещо малко по-здравословно, можете да опитате ром и кокосова вода само с малко сок от ананас, която според Джорджия е с по-ниско съдържание на захар и калории, както и хидратираща - и е само около 150 калории.

3. Дайкири

Друг популярен летен коктейл, който е с високо съдържание на калории, е дайкири. Перфектни за времето, когато е горещо, замразените коктейли са сериозно освежаващи, но са пълни с калории и в една напитка може да има между 200 и 300. "Те често се правят с предварително приготвени смеси, които са известни с високото си съдържание на захар. Отново, предвид високото съдържание на добавена захар, е вероятно да изпитате бърз пик, а след това спад в нивата на кръвната захар, което се отразява на енергийните ви нива и глада," обяснява експертът.

Така че, ако искате алтернатива, Джорджия предлага класическо дайкири с пресен сок от лайм, обикновен сироп и малко ром, което ще е само 120-150 калории и по-малко захар.

4. Лонг Айлънд айс тий

Коктейлът Лонг Айлънд айс тий също е в списъка. Той не само е с много високо алкохолно съдържание с пет различни вида алкохол - водка, бял ром, джин, текила и трипъл сек, но е и висококалоричен със зашеметяващите 500 калории на напитка.

Джорджия каза: "В допълнение към множеството алкохолни напитки, Long Island Ice Tea се допълва с кола и сироп, които значително увеличават съдържанието на захар. Вероятно е да изпитате бърз пик, а след това спад в нивата на кръвната захар, което ще се отрази на енергийните ви нива и на глада." Затова вместо това тя предлага сода с водка и кола без захар, като това съдържа само 100-150 калории.

5. Еспресо Мартини

Накрая в списъка с висококалорични напитки попадна и модерното еспресо мартини. Въпреки че не са толкова висококалорични, колкото някои от останалите, тъй като са 200 калории на порция, проблемът е в комбинацията от кофеин и алкохол. "Съвместният прием на кофеин с алкохол има множество противодействащи ефекти, главно защото алкохолът е депресант, а кофеинът е стимулант. Тези ефекти включват умора и седативни ефекти, причинени от алкохола, както и повишено чувство за бдителност, което може да доведе до увеличаване на пиенето," обяснява диетологът.

Можете да изберете вариант без кофеин, ако е възможно, както и да опитате сироп без захар или дори по-малко сироп като цяло, ако искате да го направите по-здравословен. Според Джорджия това може да помогне за намаляване на количеството захар и калории.

Друга нискокалорична напитка, която диетологът препоръчва е просекото, което съдържа само 80 калории на чаша.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини