Отидете към основна версия

1 329 8

Рецепта на деня: Сиропирана баница

  • баница-
  • сиропирана-
  • сладкиш-
  • какво да сготвя

Сочен сладкиш с хрупкава коричка

Снимкa: Shutterstock

Необходими продукти:

4 яйца; 300 г захар; 150 мл олио; 200 мл кисело или квасено мляко; 200 г грис; 1/2 лимон (настъргана кора); 1 пакетче бакпулвер; 500 г кори за баница. За сиропа: 300 г захар; 400 мл вода; 1 лимон (сок).

Начин на приготвяне:

Разделете корите на три части по 4 кори за три рула. Яйцата се разбиват със захарта до плътност, след което се добавят киселото мляко, олиото и настърганата кора от 1/2 лимон. Когато захарта се разтопи, добавете смесения с бакпулвера грис и всичко се разбърква.

Разделете плънката с лъжица на три равни части. Вземете едната кора и я намажете с плънката, повторете и с четирите кори. Използвайте цялата плънка, която сте приготвили за първото руло (една трета от общото количество). Завийте леко рулото и го поставете в тавата, в която ще печете баницата.

Повторете същото с останалите кори и плънка. Ще получите три големи рулца. Оставете малко плънка за намазване отгоре. Загрейте фурната на 180 градуса и печете баницата за двадесет минути.

Докато баницата се пече, пригответе сиропа от посочените продукти. Трябва да се вари в продължение на десет минути. Охладете сиропа и със студения сироп залейте горещата баница. Може да набодете баницата с клечка за зъби, за да поеме по-добре сиропа.

Охладете, нарежете на желани парчета и поднесете, пише flagman.bg.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 3 гласа.

Свързани новини