Отидете към основна версия

3 624 30

Продадоха японския кралски пъпеш "Юбари" за петцифрена сума

  • юбари-
  • пъпеш-
  • търг-
  • цена-
  • рекордна цена-
  • рекордна сума

Агробизнесмен от Плевен предложи 10 000 лева за уникалния пъпеш

Пъпешът от уникалния японски сорт "Юбари", отглеждан от пловдивския фермер Красимир Кумчев, е продаден за рекордната сума от 10 000 лева, съобщава фермерът в профила си във Facebook.

Специалният сорт плод, за който досега се смяташе, че вирее единствено в Япония, бе пуснат на търг с явно наддаване. Той стартира в неделя и приключи в 21:00 часа в четвъртък. Победител в търга е агробизнесменът от Плевен Георги Таров, който упорито наддаваше и успя да пребори цялата конкуренция с предложението си за 10 000 лева.

Наддаването за кралския пъпеш започна от 400 лева като стъпката бе 50 лева. За пет дни обаче цената му скочи до петцифрената сума.

Красимир Кумчев съобщи още, че по-малко от час след края на търга победителят е превел съответната сума към сдружение "Добротворие", чрез която се събират средства за "Фонтана с ябълката" - съвместен проект на Кумчев и скулптора акад. Цвятко Сиромашки за изграждане на ново градско пространство - стилизирана ябълка и водопад, които да символизират плодородието на Тракийската низина.

В Япония кралският пъпеш Юбари се отглежда при строги изкуствени условия, в оранжерии, заради което експериментът на пловдивския фермер беше под въпрос. За това той положи неимоверни усилия и непрекъснато следеше ценния пъпеш и неговия растеж. Фермерът редовно държеше в течение своята аудитория онлайн с развитието на плода.

"Треперихме му като на малко дете", разказа Кумчев, който покрай новото си начинание изчете томове литература за японския сорт пъпеши. В страната на изгряващото слънце плодът е предимно за заможни хора. И там се разиграва на търг, като най-високата достигната цена до този момент за един такъв пъпеш е 46 000 евро, предава в. Марица.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 17 гласа.

Свързани новини