Отидете към основна версия

2 608 12

Откриха гроб на страховита шаманка, контактувала с мъртвите отпреди 12 000 години (СНИМКИ)

  • гроб-
  • шаман-
  • медиум-
  • вещица-
  • зомби-
  • археология-
  • археологически разкопки

Съдейки по начина, по който е погребана, учените заключават, че никой не е искал тази жена да се върне към живота

Илюстративна снимка: Shutterstock

Изследователи попаднаха на уникална находка след откриването на Неолитно селище в Турция, намиращо се при горното течение на река Тигър, стана ясно то проучване, публикувано в списание L'Anthropologie.

Археолозите открили гроб, за който се смята, че е на около 12 000 години. Според експертите на това място е погребана жена, на която съвременниците ѝ искали да попречат да се върне обратно към земния свят.

Изследователите предполагат, че необичайното погребение може да е знак за това, че жената е била "шаманка", която контактувала с духове вселили се в животни. Разглежда се и теорията погребаната да е зомби, тъй като по онова време хората вярвали в бродещите мъртъвци, пише Телеграф.

Мистериозният гроб е открит от д-р Ергюл Кодас и неговия екип от университета в Артъклу в турската провинция Мардин, а разкопките са проведени в могилата Чемка Гоюк.

Според експерти погребаната е била на около 25-30 години и е починала от естествена смърт. Те смятат, че жената е погребана по много нетипичен за времето си начин. Била положена свита на кълбо под глинена постройка, а до нея е имало разположени части на различни животни. След това гробът бил затиснат допълнително и с тежка каменна плоча.

Експертите все още предполагат каква е точната причина за необичайното погребение. „Може би тя е била просто луд или „обладан човек, докоснат от духовете“ на другия свят, а поради това вероятно е будила страх в общността“, коментира д-р Ергюл Кодас. Според него останките от зубър и варовиковата плоча трябва да служат като гарантират за това, че погребаната няма да се върне от света на мъртвите.

Открити са и останките на други 14 души, положени под други близки структури в Неолитно селище. Погребването под пода на къщите е било обичайно през периода на Докерамичния неолит, но е изненадващо, че гробът на жената е бил покрит с толкова масивен блок. Археолозите смятат, че откритото селище може да е било на ловци-събирачи по време на критичния преходен период преди развитието на земеделието, писа National Geographic.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини