Отидете към основна версия

3 359 31

Бети и Ники от "Фермата" трябва да заколят стадото си заради абсурдни промени в закона (СНИМКИ)

  • бети и ники-
  • фермата-
  • дивата ферма-
  • клане-
  • животновъди-
  • ферма-
  • законови промени

"Животните са заплашени от гладна смърт поради липсата на паша.", съобщават фермерите

Любимите стопани на „Фермата” Бети и Ники започнаха да колят животните си, които са заплашени от гладна смърт. Двамата ще изгубят поминъка си заради абсурдните напъни на некадърни еколози да защитят планината.

Бети и Ники са собственици на най-голямата биологична ферма за говеда не само в България, но и в цяла Европа - „Дивата ферма“. Двамата имат 2000 животни, но заради некадърно въведените правила, ще трябва да заколят над 1000 от тях, съобщават самите те. Фермата им е пред закриване, след като от тази година националните паркове въведоха нови правила за отдаване под наем на високопланинските пасища за едър рогат добитък, с които силно ограничиха терените за стадата.

"Клането на животни вече започна. Няма храна за стадото на Бети и Ники, няма вода за водопой, майките не могат да хранят теленцата... Животните са заплашени от гладна смърт поради липсата на паша. Сено не се намира...

С въведените ограничения на пашата в Националните паркове, на традиционно пашуващите там животновъди е отнет най-важния ресурс - високопланинската лятна паша. И докато всеки ден се колят животни и от телетата остават само купчинки пластмаса (техните ушните марки) - високопланинските пасища в Рила са пусти и обрасли с растителност.", съобщиха официално от "Дивата ферма", като показаха сърцераздирателната гледка от десетките ушни маркери на животните си, които е трябвало да бъдат заклани заради безизходицата.

Стопаните молят всички да подпишат петицията в тяхна защита.

Проблемът касае всички малки и големи високопланински ферми в България, защото това е препитанието на десетки семейства, отбелязва hotnews.bg. Според него старите български породи по никакъв начин не могат да замърсят природата. Нещо повече, опасваното на планинските треви влияе положително върху биоразнообразието, а пасищата биват наторявани. Без животни в тези зони тревата ще достига човешки бой, а клековете ще превземат площта на ливадите и пасищата.

Стопанството на Ники и Бети се намира в района на Маджарово, в Източните Родопи, където от юли до септември горещините са сериозни и сертифицирани биологични говеда изобщо нямат достъп до естествена паша. Затова в 2008-а семейство Василиеви търси алтернативата в парк „Рила“.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 24 гласа.

Свързани новини