Отидете към основна версия

1 453 2

Как да поставим здравословни граници, без да сме груби

  • граници-
  • здравословни граници-
  • психология-
  • психично здраве-
  • връзка-
  • взаимоотношения

Психолог споделя пет начина, по които да отстояваме себе си, без да наранявам другите

Снимка: Shutterstock

Границите са важни във всяка връзка и всяко взаимоотношение - от приятелство през семейни отношения до брака. Трябва да поставяме здравословни граници за себе си, а също така да се уверим, че не престъпваме границите, поставени от другите.

“Здравословните граници са свързани с това какво работи или не работи за вас, а съвсем не с това да контролирате другия човек да прави това, което вие искате,” пише терапевтът Садаф Сидики в публикация в социалните мрежи.

Ето няколко начина да поставите граници, без да сте груби или нараняващи.

Вместо да се опитваме да контролираме другия човек и да му диктуваме как трябва да се държи около нас, трябва да споделим с него нещата, които харесваме, и това, което търсим. След като споделим своите нужди, желания и очаквания, трябва да отправим и молба към него. Това ще му помогне да разбере по-добре своята роля в това. Редно е и да посочим последствията, за да бъдем добре разбрани. Това ще позволи на човека да разбере как се чувстваме. Необходимо е да посочим и нещата, които абсолютно не подлежат на обсъждане за нас – нещата, които са неприемливи, и нещата, които не можем да търпим. Вместо да изброяваме нещата, които не искаме от другия човек, трябва да заявим предпочитанията си, за да може той да се придържа към тях.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини