Отидете към основна версия

1 579 6

Признаците, че мъжът е готов да стане баща

  • мъж-
  • баща-
  • родител-
  • семейство-
  • признаци-
  • подготовка-
  • готовност

Психолог сподели как мъжът трябва да се подготви за бащинството

Снимка: Shutterstock

Мъж, особено съпруг, трябва да бъде попитан директно за готовността му да стане баща в честен разговор, каза за FederalPress основателът на АНО "АБВ на семейството", автор на обучителна книга за родители "АБВ на щастливото семейство" и майка на пет деца Диана Машкова.

Според нея е безполезно да се предполага това по косвени признаци.

"Моите колеги и аз често имаме възможност да работим със семейства, които са изправени пред сериозно неравностойно положение. В повечето от тези случаи се оказва, че мъжът е страдал от зависимост, но или не е обърнал внимание на това навреме (всички наоколо пият, животът е такъв), или не е приел проблема сериозно", казва Машкова.

Тя допълни, че след раждането на дете нивото на стрес и нуждата от неговото облекчаване ще се повишат и на този фон могат да възникнат още по-сериозни проблеми. Затова първо трябва да се справите със зависимостта и след това да мислите за бащинство.

Мъжът трябва да е и психологически подготвен за дете и да има положително разбиране за бъдещата роля на родител, тогава раждането на бебе ще му донесе радост, посочи специалистът. Социалната готовност за бащинство също е важна, за това мъжът трябва да има силна връзка със себе си и със семейството си, особено с родителите си, за да осигури здрава връзка на детето с близките.

Младите родители се нуждаят от социална подкрепа, трябва да имат възможност да разчитат на по-старото поколение, да се позовават на опита на своите майки и бащи, но не за да прехвърлят отговорността за детето върху тях. "Това никога не трябва да се прави, детето има нужда от ежедневната грижа на майката и бащата", отбеляза Машкова.

Тя напомни, че мъжът също трябва да бъде подготвен финансово за раждането на бебе: да осигурява семейството по време на отпуската по майчинство на жена си, да е наясно с промените в разходите след раждането на дете и да има необходимите спестявания в случай на спешност, заключи експертът.

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 7 гласа.

Свързани новини